06/05/2011 | Yazar: Kaos GL

Brezilya Anayasa Mahkemesi, eşcinsel sivil birliktelikleri oy çokluğuy

Brezilya'dan Eşcinsel Çiftlere Onay Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Brezilya Anayasa Mahkemesi, eşcinsel sivil birliktelikleri oy çokluğuyla, 10 evet 1 çekimser oyla onayladı. Bu oylama eşcinsel çiftlerin evlenmesi anlamına gelmiyor ama “çift” olan bireylerin, heteroseksüel çiftlerin sahip olduğu kanuni, finansal, miras haklarını eşitliyor.
 
Eşcinsel birliktelikler için devlet binalarında başvuru yapılabilecek ancak dini ve kamuya açık yerlerde evlilikler gerçekleştirilemeyecek.
 
Yasayı kayda geçiren Carlos Ayres Birtto, bireyin cinselliğini yaşamasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Yasaya karşı çıkanlar, Brezilya Anayasasında bahsedilen evliliğin “erkek ve kadın” arasında yapılabileceğinin altını çiziyorlar. Ancak yargıçlar anayasanın bu maddesinin bir sınırlandırma değil sadece bir tanım olduğunu belirtiyor.
 
LGBT gruplar bunu tarihi bir gün olarak kayda geçirdiler. Rio de Janerio LGBT Komitesi Başkanı Claudio Nascimento; “Bir ülkenin medeniyete ulaşımının ölçüsü eşcinsel vatandaşlarına yaptığı muamele ile doğru orantılıdır” açıklamasını yaptı. Başka bir LGBT örgütü olan Grupo Gay da Bahia, kabul edilen yasanın LGBT’lere yönelik nefret suçlarını azaltmada işe yarayabileceğini ifade etti.
 
2011 Ocak ayında yapılan açıklamaya göre, 2010 yılında Brezilya’da LGBT’lere yönelik 250 nefret cinayeti raporlanmıştı.
 
Bununla birlikte Latin Amerika’da yer alan Arjantin ve Mexico City eşcinsellerin evlenmesine izin veren yasalara sahip.

Kaynak: pinknews.co.uk


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam