23/01/2014 | Yazar: Kaos GL
Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’yle (CİSST) mektuplaşan Brezilyalı trans mahpus Carolina, cezaevinde uğradığı ayrımcılık ve kötü muameleleri anlattı.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’yle (CİSST) mektuplaşan Brezilyalı trans mahpus Carolina, cezaevinde uğradığı ayrımcılık ve kötü muameleleri anlattı.
Hürriyet gazetesinden Fırat Alkaç’ın haberine göre Carolina’ya 12 yıl altı ay hapis ve 6 bin TL adli para cezası verildi. Yedi yıl boyunca Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde kalan Carolina, son olarak Maltepe Cezaevi’ne gönderildi. Cezasındaki indirimler nedeniyle tutukluluk süresini tamamlayan, ancak ödeyemediği adli para cezası nedeniyle iki yıldır cezaevinden çıkamayan Carolina, yaklaşık bir yıl daha cezaevinde kalması gerektiğini belirterek, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne (CİSST) yazdığı bir mektupla yardım istedi.
“Kanun ve uygulamalarda bizlere ayrımcılık yapılıyor”
Transların kalabileceği cezaevlerinin azlığı nedeniyle kapalı cezaevinde kalan Carolina, mektubunda şunları söyledi: “Trans olduğum için can güvenliği bahane edilerek cezaevinde çalıştırılmıyorum. Sosyal aktivitelerden dışlanıyorum. Bu nedenle çalışıp 6 bin lira biriktiremediğim için serbest kalamıyorum. Bizlere tahsis edilmiş bir cezaevi bulunmadığından burada kalıyorum. Normalde açık cezaevinde kalmam gerekiyor. Bu nedenle sadece açık cezaevinde verilen izinlerden faydalanıyorum. Para cezam da bulunduğu için denetimli serbestlik hakkından da faydalanamadım. Bu nedenle iki yıldır cezaevinden çıkamıyorum. Kanun ve uygulamalarda bizlere ayrımcılık yapıldı, yapılıyor. Halbuki kanun herkese adil ve eşit olmalıdır.”
Trans kadına erkek kıyafeti işkencesi
Carolina, mektubuna şöyle devam etti: “Bundan önce beş cezaevinde kaldım. Buralarda bana çok kötü davranıyorlardı, erkek kıyafetleri dahi giydirmeye çalıştılar. Bu cezaevinde bize çok iyi davranıyorlar. 6 bin lira adli para cezamı bugün ödeyebilsem aynı gün tahliye olacağım. Benim bu mağduriyetimi yetkililer görmelidir. Ben kadın-erkeklerden farklı trans birey olduğum için ayrımcılığa maruz kaldım. Bu nedenle para biriktiremedim. Eşitlik istemek bile bu ülkede suç görülebiliyor. Demokratik bir ülkede hak ve eşitlik olmalıdır.”
LGBT mahpuslara tecrit ve onur kırıcı muamele
Adalet Bakanlığı verilerine göre cezaevlerinde 79 LGBT mahpus bulunuyor. Ancak cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliklerini açıklamayan çok sayıda LGBT mahpusun da varlığı Bakanlık rakamlarının gerçeğin çok altında olduğunu düşündürüyor.
CİSST ise yayınladığı bir raporla LGBT mahpusların ağır tecrit koşulları altında tutulduğuna, LGBT’lerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerini “ispatlamalarının” istendiğine ve bu süreçte onur kırıcı muameleye maruz kaldıklarına dikkat çekmişti.
Etiketler: insan hakları