15/12/2012 | Yazar: Murat Köylü

Brezilya’dan 15 yaşında bir öğrenci, 20 yaşında bir eşcinsel erkeği ‘öpücük istedi’ bahanesiyle boğarak öldürdü

Brezilya’da Homofobik Nefrete Bahane Çok! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Brezilya’dan 15 yaşında bir öğrenci, 20 yaşında bir eşcinsel erkeği “öpücük istedi” bahanesiyle boğarak öldürdü
 
Brezilya’dan 15 yaşında bir öğrencinin, 20 yaşında bir eşcinsel erkeği boğarak öldürdüğü haberi geldi. Katil, öldürülen Lawrence Corrêa Biancão adlı gencin “bir öpücük isteği”ni bahane etmiş ve öldürmeden önce “Benim için geyler birer haşere (vermin).” şeklinde nefret söyleminde bulunmuş. Cinayete, katilin bir okul arkadaşı da eşlik etmiş. Katil ve yardakçısı tutuklandıktan sonra polise suçlarını itiraf ettiler ve amaçlarının hırsızlık ve nefret olduğunu açıkladılar. 
Günlük Campo Grande gazetesine beyanat veren katil, “Beni öpmek istedi, ben de onu öldürmek.” şeklinde konuştu. Olayı soruşturan polis detektifi Olievera’ya göre ise olaylar farklı gelişmiş. Wellington, katillerin mağdurun telefon numarasını kendisinden aldıktan sonra buluşma ayarladıklarını ve cinayetten sonra arabasını çalarak başka bir eyalete kaçmayı önceden planladıklarını açıkladı.
Yaşanan son olaydan sonra Brezilya’lı örgüt Grupo Gay da Bahia (GGB) 2011 yılında 266 LGBT cinayetini belgeleyebildiklerini belirtti. Bu rakam, 2010 yılının altı katına denk geliyor. GGB’nin kurucularından ve Bahia Üniversitesi’nden Antropolog Prof. Luiz Mott da bu tarz nefret cinayetlerinin büyük kısmının aydınlatılmadan kapandığına dikkat çekiyor. Mott “Bu rakam vahşet ve kandan oluşan buzdağının sadece görünen kısmı. Hükümet LGBT’lere yönelik nefret suçlarına dair istatistik ve veritabanı oluşturmadıkça yaşananlara dair tek kaynağımız gazeteler olmaya devam edecek.” diyor.
 
Brezilya, aynı Türkiye gibi, son yıllarda LGBT bireyleri hedef alan artan şiddet ve nefret suçları ile uluslararası kamuoyunun gündeminde. Bu cinayette de, pek çok benzer söylemi Türkiye’de de gördüğümüz üzere, katiller mağdurun cinsel tavırlarını bahane etmişler. Yine pek çok saldırı gibi, olay salt bir duygusal nefrete değil, aslında sosyal ayrımcılık ve çıkar ihtiva ederek, hırsızlığa da dayanıyor.

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam