19/10/2023 | Yazar: Kaos GL

Gazeteci Semra Çelebi’nin LGBTİ+ bayrağı ile yaptığı paylaşımı gerekçe gösterilerek “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü.

“Bu dava LGBTİ+’lara yönelik uzun zamandır süren nefret suçunun bir örneği” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Barış Kop’un ilk olarak MLSA’da yayınlanan haberidir.

Savcı, gazeteci Semra Çelebi’nin, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası öngören, “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılamak” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.

Savunmanlığını Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) üstlendiği Gazete Kadıköy Yazı İşleri Müdürü Semra Çelebi’nin, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 300/1 maddesinde, “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması, İstanbul Anadolu 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“Hedef gösterildim, bu politik bir davadır”

Semra Çelebi, duruşmaya avukatlar Fatih Aydın ve Jiyan Tosun’la birlikte katıldı. Sendika temsilcileri de duruşmayı izledi. LGBTİ+’larla ilgili Twitter’da (şimdiki X platform) paylaştığı bir mesaj nedeniyle, “Türk bayrağı için yazılan şiire gönderme yaparak Türk bayrağını aşağıladığı” iddia edilen Çelebi, suçlamalara ilişkin yaptığı savunmada şunları söyledi:

“Bahse konu olan hesap benim. Tweet’i ben attım. 2014 yılında çektiğim bir fotoğraf ile 2020 yılında yaptığım bir paylaşımdı. Fotoğrafta LGBTİ+ bayrağı vardı. 2020 Onur Haftası’nda bu paylaşımı yaptım. Nefret suçlarına karşı onların yanında olduğumu belirttim. İddianameye konu olan ifadeyi kullanırken Türk bayrağı yoktu. Türk bayrağına yönelik herhangi bir ithamım yoktur. Tweet’i attıktan sonra hakkımda bir kampanya başlatıldı. Bunu yapan da AKP Kadıköy İlçe Başkanı. Beni hedef gösterdi. Çalıştığım gazetenin künyesini paylaştı. Gazete Kadıköy’ün yazı işleri müdürüyüm. Çalışan bütün arkadaşlarımızı hedef gösterdi. Bu politik bir davadır.”

Çelebi’nin ardından söz alan Av. Fatih Aydın ise “Yargılama usulen de temeli zayıf bir davadır. Bu aşamada derhal beraat talep ediyoruz” dedi.

Görüşünü açıklayan savcı, “Yargılamanın kovuşturma evresinde toplanan delillere göre sanığın mahkeme aşamasında suça konu sosyal medya hesabının kendisine ait olduğunu kabul eden savunmasından; yaptığı ‘bayrakları bayrak yapan velev ki ibnelerdir’ şeklindeki paylaşımla Mithat Cemal Kuntay’ın şiirinde geçen ‘bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ şiirinde geçen Türk bayrağını andıracak şekilde, çağrışım yapacak şekilde, üzerine atılı suçu işlediği anlaşıldığından sanığın TCK 300/1 maddesince cezalandırılması mütalaa olunur” ifadelerini kullandı.

Savcının görüşüne katılmadığını belirten avukat Aydın, mütalaaya ilişkin savunma yapmak üzere süre talep ederken, benzer bir suç dolayısıyla İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde beraat kararı verilen dosyayı da mahkemeye sundu.

Avukat Jiyan Tosun, “Bu topraklarda LGBTİ+‘lara yönelik uzun zamandır süren bir nefret suçu var. Bu dava da bunun bir örneğidir. Yazılan bir şiirin değiştirilmesi başlı başına bir suç olamaz” dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık avukatlarının ek süre talebini kabul ederken, karar duruşmasının, 6 Kasım 2023 günü saat 14:15’te yapılmasına hükmetti.


Etiketler: insan hakları, medya, nefret suçları, dava
İstihdam