03/12/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Batı Balkanlar ve Türkiye Eşit Haklar Derneği ERA’dan Hırvatistan’daki nefret suçuna yönelik açıklama.

“Bu genç, LGBTIQ topluluğuna mensup olduğu için saldırıya uğradı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Split Pride'dan bir fotoğraf

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için 17 Mayıs Derneği’ne yazabilirsiniz.

Batı Balkanlar ve Türkiye Eşit Haklar Derneği ERA, Hırvatistan'da Split Pride gönüllüsünün uğradığı nefret saldırısına karşı açıklama yayımladı: “Polisi ve savcılığı, faillerin tespit edilmesi, kovuşturulması ve mağdur için yasal yolların sağlanması adına acilen harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Hırvatistan’ın Split kentindeki sahil kasabası Kaštela’da denize girerken nefret saldırısına uğrayan gey aktiviste komşuları “ibne” diyerek saldırdı. Nefret saldırısında dizi kırılan aktivist ambulans çağırdığını ancak kimsenin kendisine yardım etmediğini söyledi. Olay yerine gelen polis olayı homofobiyle ilişkilendirmedi ve nefret saldırısı olarak kayıtlara geçmedi.

“Polisin, olayı nefret suçu olarak tanımlamamasını kınıyoruz”

ERA yaşanan saldırıya yönelik şunları söyledi: “Bu trajik olayın şoku ve üzüntüsü içindeyiz. Nefret suçları, belirli insan gruplarına yönelik önyargı saikiyle gerçekleşen suç eylemleridir. Bu genç, LGBTIQ topluluğuna mensup olduğu için saldırıya uğradı. Polis ve savcıların nefret suçunun özelliklerini tanıması ve gereği gibi takip etmesi son derece önemli. Olay yerindeki polis memurunun, olayı nefret suçu olarak tanımlamamasını kınıyoruz.”

Hırvatistan yasaları nefreti tanıyor ama…

Hırvat Ceza Kanunu, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde nefret suçlarını ve nefret söylemini tanıyor, faillerin ağırlaştırılmış bir cezayla suçlanmaları için yasal bir arka plan sağlıyor. Ancak, homofobik ve transfobik şiddet faillerinin cezasız kalma kültürü devam ediyor.

bu-genc-lgbtiq-topluluguna-mensup-oldugu-icin-saldiriya-ugradi-1

ERA nefreti bildirmeye çağırıyor!

Batı Balkanlar ve Türkiye Eşit Haklar Derneği (ERA), Stonewall ile ortaklaşa bir LGBTIQ nefret suçu raporlama sitesi hazırladı. Semih Özkarakaş’ın illüstrasyonlarını yaptığı siteye bildirimde bulunurken anonim kalabilir veya güvenilir yerel LGBTİ+ derneklerinden destek almak istediğinizi belirtebilirsiniz.

Nefreti buradan bildirebilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam