13/08/2018 | Yazar: Aslı Alpar
Gazetelerin LGBTİ+ gündemi için bugün iki köşe ve bir değerlendirme yazısı seçtik.
Gazetelerin LGBTİ+ gündemi için bugün iki köşe ve bir değerlendirme yazısı seçtik.
Fotoğraf: Arjantin'de kürtaj hakları için Buenos Aires'teki Kongre önünde kürtaj hakları için toplanan kadınlar, Şubat 2018
Gazetelerin LGBTİ+ gündemi için bugün Cumhuriyet, Vatan ve BirGün’den haberlere yer veriyoruz. Cumhuriyet’ten Ergin Yıldızoğlu yükselen sağ hareketleri değerlendirdiği yazısında, Vatan’dan Müge İplikçi bir kitap incelemesinde ve BirGün’den Yas Necati de Arjantin’deki kürtaj yasağını ele alırken LGBTİ+’ların haklarına değindi.
Sağ politikaların ortaklığı
Cumhuriyet gazetesinden Ergin Yıldızoğlu, ‘Daha yeni başlıyor’ başlıklı yazısında yükselen sağ siyaseti ele alıyor ve bu siyasetlerin ortak bir yönüne dikkat çekiyor: LGBT düşmanlığı.
Yıldızoğlu köşesinde şöyle yazıyor: Nihayet, Rusya'dan ABD'ye, Polonya'dan Brezilya'ya, faşist partileri birleştirmeye başlayan, dinci duyarlılıkları kaşımaya yönelik LGBT düşmanlığı bu resmi tamamlıyor.”
A’dan Z’ye
Müge İplikçi Vatan gazetesindeki köşesinde Gazeteci Mehveş Evin'in ‘A’dan Z’ye Buraya Nasıl Geldik’ kitabını değerlendiriyor. ‘Olimpiyatlar’ başlıklı yazısında İplikçi, Evin’in kitabının son hari ‘Z’nin Zeki Müren’i değerlendirdiğini belirtiyor ve şöyle yazıyor: Türkiye'nin eşcinsel politikaları... Zeki Müren'in Beklenen Şarkı'da söylediği sözler de çok anlamlı: ‘Bana ait çizgiler, dikkat et silinmesin’. İşin esası buraya nasıl geldik sorusunun en köklü yanıtı da bu.
Arjantin’de kürtaj yasası ve LGBTİ hakları
BirGün gazetesinde Yas Necati, Arjantin’de kürtaj yasasının reddedilmeis üzerine bir değerlendirme yazmış. Yas Necati, ‘Arjantin’in kürtaj yasası’ başlıklı yazısında Arjantin’deki LGBTİ+ politikalar ve kazanımlarla kürtaj yasağını birlikte ele alıyor.
Necati, “(…) Arjantin aynı zamanda eşcinsel evliliğini yasallaştıran ilk Latin Amerika ülkesiydi. (…) Kürtaj tutumu umut kırıcı O halde kürtaj konusunda ters giden neydi? Arjantinli siyasetçiler geçen haftaki oylamada kürtajı yasallaştırmayı kabul etmediler ve yaşamlarının bir noktasına kürtaja ihtiyaç duyabilecek kadınların ve transseksüel erkeklerin haklarını kısıtladılar. Üzücü bir gün ve bir ülkenin bazı konularda yenilikçi davranırken diğer alanlarda gerici kalabileceğini gösterdiği için bilhassa umut kırıcı.”
Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor
Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.
Etiketler: medya