18/08/2023 | Yazar: Kaos GL

İnter Dayanışma, hormonlarla ilgili merak edilenleri sağlık dosyasında yanıtlıyor.

“Bu hormonlar birbirinin tamamen zıttı olarak düşünülmemeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İnter Dayanışma, web sitesinde sunduğu sağlık dosyasında “Cinsiyet hormonu denilen hormonlar bedenimizde ne gibi değişikliklere yol açar?” birlikte hormonlarla ilgili merak edilenleri, aldığı sorular üzerinden yanıtlıyor.

“Dışarıdan alınan sentetik hormon vücudun ürettiği doğal hormonun yerini ne kadar doldurabilir, hangi oranda aynı etkiyi verebilir?”, “CAIS (tam androjen duyarsızlığı) durumunda alınan testosteronun reseptörler tarafından algılanmaması nedeniyle illa ki östrojene çevrilmek gibi bi zorunlu sonu var mıdır?”, “Progesteron ile östrojen ilişkisi nedir, nasıl bir ortaklıkları vardır?”, “Östrojen – testosteron ilişkisi (nasıl bir işbirlikleri veya çatışmaları var)?”, “Madem CAİS VEYA AİS’lerde testosteron algılanmıyor, o zaman nasıl az miktarda da olsa kıl çıkabiliyor veya libido sıfır olmuyor?”, “Gonadektomi yapıldığında vücutta artık hiç testosteron kalmıyor mu? Böbreküstü bezleri de aynı formda ve miktarda üretilebiliyor mu?”, “Testosteron üretilse bile CAIS’lerde vücut algılayamadığı için ne işe yarıyor?”, “Cinsiyet hormonlarının beyne etkisi var mı? Cinsiyet kimliğinin oluşmasına etkisi veya katkısı var mı? Benim beynimi dişi veya erkek beyni yapan bu hormonlar mı?”, “Cinsiyet hormonlarının psikolojik etkisi var mı? Örneğin östrojen çekingen, içe kapanık, pasif, testosteron ise dışa dönük, agresif karakterli yapar mı? Yani cinsiyet hormonları mizacımızı belirliyor mu?”, “Östrojen yerine testosteron alsam hayata atılmak, sosyal çekingenliğimi yenmek konusunda kendime rağmen olumlu etki görüp girişken bir kimliğe bürünebilir miyim? Bu hormon benim mizacımı belirliyor mu?” ve “İntersekslerin gonadları alınmak zorunda mı? Hangi durumlarda alınmalıdır?” sorularının yanıtlandığı bölümü buradan okuyabilirsiniz.

“İnterseks hakları mücadelesi, kesin ve net bir biçimde trans hakları mücadelesinin yanındadır”

İnter Dayanışma, yakın zamanda hekim akademisyenlerin bilimsel çalışmalarının açıkça suçlulaştırılması ve yayın yoluyla hedef gösterilmesiyle ilgili dayanışma mesajı yayınladı. Dayanışma, mesajda yanlış olanın tıbbın kendisi ya da bilimsel gerçekler değil; sosyal normların bilime karışması olduğunun altını çizdi:

“Biz interseksler sosyal normlar tıp bilimine karıştırılınca ve tıp etiği bu normlara kurban edilince neler olduğunu çok iyi biliyoruz. Tam da bu noktada, trans gençlerin hayatını kurtaran doktorları hedef alan transfobiklerin iki yüzlülüklerini ortaya sermek istiyoruz. Kendi isteğiyle tıbbi bakım arayan trans gençleri ‘kurban’ olarak nitelendiren bu yalancılar, rıza dışı tıbbi müdahalelere maruz kalan interseks çocukları ise bir kez bile umursamadılar. Çünkü asıl amaçları çocukları korumak değil, bedenimizi kontrol etmek.

Çok tehlikeli olarak nitelendirdikleri cinsiyet geçişi uygulamalarının kendi rızası olan kişilere sunulmasını istemiyor ancak kendilerince gerekli gördükleri kişilere yani biz intersekslere küçük yaşlarda zorla uygulanmasını istiyorlar.

İnterseks hakları mücadelesi, kesin ve net bir biçimde trans hakları mücadelesinin yanındadır. Her iki hareket de beden otonomisi ve aydınlatılmış onam için savunuculuk yapmaktadır.

Bizler her şeye rağmen bilimin yanında yer almaya devam edeceğiz ve maruz kaldığımız tüm haksızlıklara rağmen tıp etiğine inancımızı koruyacağız. Burada yanlış olanın tıbbın kendisi ya da bilimsel gerçekler değil, sosyal normların bilime karışmasıdır.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam