07/11/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Florida “Eşcinsel Deme” yasasından sonra 18 yaşından küçük transların ergenlik geciktirme ve hormon bloklama hizmetlerine erişimini yasaklıyor.

“Bu karar, sayısız Floridalı çocuğa ve ailelerine onarılamaz zarar verecek” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Florida Tıp Kurulu ve Osteopatik Tıp Kurulu, 18 yaşından küçük transların ergenlik geciktirme ve hormon bloklama hizmetlerine erişimi ciddi şekilde kısıtlayacak yeni kuralları resmiyete dökmek için oy kullandı.

6-3 gerçekleşen oylamanın sonucunda belirlenen kurallar bir kez uygulandığında, eyalette reşit olmayanlar için cinsiyet onaylayıcı bakım hizmeti durdurulacak ve halihazırda bu bakımı almayan Floridalı gençlerin geciktiricilere ve engelleyicilere veya hormon tedavisine erişimi engellenecek.

Bununla birlikte, (beş üyenin oylamada bulunmadığı) ortak kurul, doktorların “Kurumsal İnceleme Kurulu (IRB) onaylı, araştırmacı tarafından başlatılan klinik araştırmaların himayesinde” ilaçları reçete etmesine izin veren bir istisna üzerine bölünmüştü. Tıp Kurulu istisnayı ortadan kaldırmak için oy kullanırken, Osteopatik Tıp Kurulu farklı bakım standartları oluşturarak onu desteklemek için oy kullandı. Kabul edilirse, osteopatik tıp doktorlarının yeni danışanlara hizmet sağlamasına izin verilirken geleneksel tıp doktorlarına verilmeyecek.

Kurallar, Florida İdari Kanununun genel listesine henüz eklenmedi. Ekim ayında onaylanan ve resmi dili oluşturulması beklenen kurallar, şimdi birkaç düzenleme ve kamu yorumu turunu içeren onaylama sürecine ilerlerken 21 günlük bir kamu yorumu dönemine girecek.

Human Rights Campaign Hukuk Direktörü Sarah Warbelow, bir basın açıklamasında Tıp Kurulu’na çağrıda bulunarak, “Bugünün trans gençlere tıbbi olarak gerekli, yaşa uygun sağlık hizmeti vermemeyi oylaması, sayısız Floridalı çocuğa ve ailelerine onarılamaz bir zarar verecek” dedi. “Bu kuralı iptal etmek için acil adımlar atmak ve trans gençlerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu desteği sağlamak gerekiyor”.

Uzmanlarından oluşan dünyanın en büyük örgütlerinden Endokrin Derneği de, oylamayı kınadı ve kendi açıklamasında derhal iptal çağrısında bulundu . Dernek üyeleri, “Tıbbi kanıtlar, politika değil, tedavi kararlarını bildirmelidir” dedi. “Florida Tıp Kurulu’nun bilimden ziyade siyasi bir gündeme dayalı cinsiyet onaylayıcı bakımı yasaklama hareketi, tüm sağlık hizmetleri kararları için tehlikeli bir emsal teşkil ediyor”.

“Eşcinsel Deme” yasası

“Eşcinsel Deme” yasası Temmuz ayında ABD’nin Florida eyaletinde yürürlüğe girdi. Yasa, devlet okulu öğretmenlerinin “cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği hakkında sınıf tartışmalarına” katılmasını yasaklıyor ve öğrencilerin zamir seçimlerini tanımıyor.

Yasanın bir sonucu olarak, Florida’da 42 binden fazla öğrenciyi ve 62 okulu kapsayan Sarasota Okul Bölgesi, personelin LGBTQ+ öğrencileri ailelerine ifşa etmeyi gerektiren yeni kuralları kabul etti.

Yeni yönergelerle birlikte bir öğrenci, okul personeline LGBTQ+ olduğunu söyler veya atanmış isimden farklı bir isim ve zamir kullanmak isterse; okulun ebeveynleri ve velileri “derhal bilgilendirmesi” gerekecek. Yönergeye göre okul personeli, öğrencinin kullanılmasını istediği ismi ve zamirleri kullanamayacak.


Etiketler: insan hakları, sağlık, dünyadan, sağlık hakkı
İstihdam