05/02/2024 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar ve SPoD Siyasal Katılım Birimi Gönüllüsü Abdullah, DW Haber’de yerel seçimler gündeminde bildirilerde nefret söylemini yorumladı.
Kaos GL Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar ve SPoD Siyasal Katılım Birimi Gönüllüsü Abdullah, DW Haber’de yerel seçimler gündeminde bildirilerde nefret söylemini yorumladı.
TIKLAYIN – Seçim öncesi LGBTİ+’ları hedef gösterme yarışını Yeniden Refah başlattı
Tar, yorumunda seçim bildirilerinde nefret söyleminin yükselmesinin LGBTİ+’ları bu toplumun olağan bir parçası değilmiş, marjinal bir unsurmuş gibi algı bir operasyonu yapılması olduğunu ifade etti:
“‘LGBTİ+’ları şehrimizden süreceğiz’ cümlesinin anlamı pogrom demek. LGBTİ+’ları şehirden nasıl süreceksiniz? Ne yapacaksınız gidip tek tek insanları bir şekilde bulup LGBTİ+ olsun olmasın, olduğundan şüphelendiğiniz insanları bulup döve döve şehrin dışına mı atacaksınız? Öldürecek misiniz?
Bu (söylem) LGBTİ+’ların kendisini yalnız hissetmesine de yol açar, nefret suçları ve nefret cinayetlerinde artışa da yol açar, bu bir LGBTİ+ kişiyi öldürdüğünde mahkemenin de cezasızlık politikası güdeceği güveniyle çok daha rahat olmalara yol açar.
AKP’nin de kurultaylarında bu meseleyi çalışma grupları ile tartıştığını biliyoruz. Belirlediği siyaset açık bir şekilde düşmanlık ve devleti en yukarıdan en aşağıya kadar bütün kurumlarını içine alacak şekilde LGBTİ+ düşmanlığında örgütlemek.”
Abdullah, muhalefet partileri tepki göstermekten geri dururken LGBTİ+’ların kamusal alanda varolmaya yönelik yoğun saldırı altında olduğuna dikkat çekti:
“Özellikle iktidarın daha sağında yer alan siyasi partiler tarafından bir gündem malzemesi, siyaset unsuru olarak konulurken LGBTİ+ hakları konusunda bunun en temel insan haklarına dair bir mesele olduğunu söylemiyor muhalefet partileri, bir şekilde bu konuda bir şey söylemekten geri duruyor.
Şu an daha yoğun bir şekilde LGBTİ+ derneklerinin İçişleri Bakanlığı ile ilgili kurumlar tarafından daha sürekli bir şekilde sık şekilde denetlendiğini görüyoruz. Bunun dışında derneklerin bazı etkinlikleri yasaklanabiliyor. Gene aynı şekilde üniversite toplulukları kapatılıyor. Onur Haftası etkinlikleri yasaklanabiliyor. Aslında kamusal olarak varolmaya yönelik bütün çabaların bir şekilde yasaklandığını görebiliyoruz.”
DW Haber videosunun tamamını aşağıda izleyebilirsiniz.
İlgili Video:
Etiketler: insan hakları, medya, siyaset