15/11/2007 | Yazar: Aydın Öztek

İstanbul, Berlin ve Amsterdam üçgeninde kurulması planlanan sanat zinciri Global Art Federation (GAF) kendi mekanlarında sergiden performansa pek çok etkinliğe imza atıyor. Bugünlerde ‘Çıkış Yok’ adlı 18 yaş sınırlı oyunlarıyla gündemde olan GAF’ın üyeleriyle eşcinsel temalı oyunu ve yeni projelerini konuştuk. Aydın Öztek’in söyleşisi.

Bu oyundan ‘Çıkış Yok’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul, Berlin ve Amsterdam üçgeninde kurulması planlanan sanat zinciri Global Art Federation (GAF) kendi mekanlarında sergiden performansa pek çok etkinliğe imza atıyor. Bugünlerde ‘Çıkış Yok’ adlı 18 yaş sınırlı oyunlarıyla gündemde olan GAF’ın üyeleriyle eşcinsel temalı oyunu ve yeni projelerini konuştuk. Aydın Öztek’in söyleşisi.

KAOS GL - 15/11/2007

Aydın Öztek - İstanbul

‘Güven… Güvenden bahsedene bak… Benim sana nasıl güvenmemi bekliyorsun? Evlendikten sonra gey olduğunu, erkek sevgilini eve getirip, hepimizi bir odaya kapattığını öğreniyorum. Evet, sen; sen niye evlendin benimle? O çok sevdiğin patronunun, iş arkadaşlarının ağzına dolanmaktan mı korktun, erkeklerle ortalıkta gezerken? Neydi amacın? ‘Ben geceleri gey barlarda gezerken, evde bekleyen bir karım olsun’ muydu düşüncen? Güven mi? Yoksa ‘güvence’ mi demek istediğin? Güvence, bir sigortaydım senin için herhalde… Cinsel kimliğini herkesten saklayabilmek için arkasında kamufle olabileceğin bir süs bitkisi…’

GAF, ‘Çıkış Yok’ adlı oyunlarıyla izleyiciyi rahatsız etmeyi amaçlayan bir grup. Sergi, film gösterimi, konser gibi etkinlikler de yapma hazırlığı içinde olan GAF, bir zincir kurarak, İstanbul’dan sonra, Berlin’de ve Amsterdam’da da faaliyete geçecek. Açılımı Global Art Federation olan GAF, üyelik sistemi ile yeni bir izleyici kitlesi oluşturmayı amaçlıyor.

GAF’tan Serkan, Güliz, Gözde ve Ozan’la ‘Çıkış Yok’u ve yeni projelerini konuştuk.



GAF-İstanbul kimlerden oluşuyor?

Serkan: GAF, Güliz Şirinyan, Gözde Çetiner ve Ozan Ayhan’dan oluşuyor. Tabii bir de ben… Güliz, İstanbul Üniversitesi, eski adıyla Belediye Konservatuarı’ndan.

Ozan: Üçümüz Mimar Sinan Tiyatro bölümünü bitirdik. Dramaturgumuz Günay Ertekin ise İstanbul Üniversitesi Dramaturji bölümü mezunu.

GAF-İstanbul’u kurmaya neden ihtiyaç duydunuz?

Serkan: Başlangıçta amacımız İstanbul’da, Berlin’de, Amsterdam’da insanların aynı çatı altında toplanmasıydı. İstediğimiz şey, küresel anlamda ortak dertlerimizi paylaşabileceğimiz bir ortam oluşturmak. Nasıl ki Mc Donald’s’ın bir zinciri varsa, ‘Biz solcuyuz, Mc Donald’s’a karşıyız’ deyip geri çekilmektense, biz de onların yaptığına ayak uydurmaya çalışıyoruz. Aslında sadece sitenin adı GAF-İstanbul. Yani, Berlin’deki oluşumun adı GAF-Berlin olacak. Bir zincir kurmaya çalışıyoruz. Küresel anlamda şiddet ve seksin nasıl bir endüstri olduğuna dair oyunlar yapmaya çalışıyoruz.

GAF ne zamandan beri faaliyet göstermektedir?

Serkan: 17 Ağustos’tan beri faaliyetteyiz.

Diğer etkinlikleriniz neler ve gelecekte neler yapmayı planlıyorsunuz?

Serkan: Geçen sene Amerika’da Güney Koreli bir çocuk okulu basarak 32 öğrenciyi öldürdü. Onun hikayesini yazıyorum. Onu oynamayı düşünüyoruz, Ozan da o çocuğu canlandıracak. Bir tane yabancı oyun olacak, ama modern, yaşayan birinin oyunu olacak.

‘Üyelik sistemi’ fikri nasıl gelişti? Çok fazla tercih ediliyor mu?

Serkan: Daha başlamadık ona, ama amacımız, insanların üye olup daha sık gelmeleri. Sadece oyuna gelmeleri değil; ayda 10 YTL verip, bütün etkinliklere gelmeleri. Kütüphaneden kitap alsınlar, bütün oyunlarımıza gelsinler, diğer etkinliklere katılsınlar. Ama üyelik olmayınca, insanlar oyundan oyuna geliyorlar, yani öteki oyun ne zaman çıkarsa. Üç ayda bir geliyor insanlar. Daha aktif olmaları için düşündüğümüz bir şeydi, ama daha başlamadık uygulamaya.

Destekleyenler kim? Sizi desteklemelerinin nedenleri nelerdir?

Serkan: Aslında kimse kimseyi desteklemiyor. Ama Can Yayınları’ndan Can, arkadaşım olduğu için, salonda gördüğünüz minderlerden perdelere kadar, birçok şeyi o sağladı. 1000 tane kitap verdi, broşürleri bastırdı. Yaptığımız şeye inandığı için yardımcı oldu. Elinden bu geliyordu ve elinden geleni de yaptı zaten. Ama, zaten sponsorluk için bir yere gittiğimizde kimse geylerle ilgili oyuna sponsor olmak istemiyor. Mesela, birisi ‘60 milyonun içinde 30 tane gey var mıdır?’ dedi. Avrupa Birliği’nden (AB) de destek alıyoruz. Aralık ayında iki kişi benimle çalışmaya gelecek. AB ödeyecek onların maaşlarını ve onlar benimle çalışacaklar. Aslında yurtdışında daha çok biliniyor burası.



Oyunla vermek istediğiniz, iletmek istediğiniz şey nedir?

Serkan: Yok öyle bir şey. Yani, milleti rahatsız etmek istiyoruz. Herkes küfür ediyor. Senin baban da ediyor, benim babam da… Ama duymak istemezler. İkinci olarak da, bir insanın cinselliğini doya doya yaşayamadığını göstermek istedik. Toplum baskısından, insan, kendi istediği cinselliği bile yaşayamıyor.

‘Cinsel tercih diye bir şey yoktur, doğrusu cinsel yönelimdir’ eleştirilerine ne diyorsunuz?

Serkan: Şöyle bir şey var: Yönelimler vardır, doğru söylemişler. Ama, geçenlerde Amerika’dan gelen bir adam var, burada performans yapmak istiyor. O çocuk, bazı fotoğraflar gösterdi. Çift cinsiyetliler falan var. Belki de benim oynadığım karakter doğuştan itibaren böyle hissediyordu.

Ozan: Orada söylenmek istenen şey, kelime oyunu biraz galiba. ‘Bu bizim tercihimiz değil; bu, içinde bulunduğumuz durum’ gibi bir şey aslında. Biz, orada bilinçli olarak ‘Bu sizin tercihinizdir’ demek istemedik.

Serkan: Öyle bir şey demiyoruz. Mesela biri ‘yönelim’ demiş. Ama, buna ‘tercih’ diyenler de var. Bu oyunu yazarken esinlendiğim arkadaşım Bob’un öyle bir yönelimi yok, çünkü kendisi, bunun bir tercih olduğunu söylüyor, ‘Ben erkekleri tercih ettim’ diyor açık açık. Bob ‘tercih’ diyor, öteki ‘yönelim’ diyor. Beni ilgilendirmez ki bu. Bir kelimeye takılmanın anlamı yok bence.

Oyunda 18 yaş sınırının olmasının nedeni nedir?

Serkan: Seks ve şiddet tabii ki. Sınır koymasak sorun olur muydu, bilmiyorum. Ama, mesela bir kişi geldi, içerisi çok doluydu, 40 kişi falan vardı. Alkol almış ve biraz daha konservatif birisi sanırım. Adam kalp krizi geçiriyordu. Oyunun sonlarına doğru beni itti ve odadan çıktı. Sonra adam hastaneye kaldırılmış. Semaver Kumpanya da bir oyun yapıyor. Onda da 18 yaş sınırı var, neden? Çünkü, öpüşme var bir yerinde. Tabii ki olmaması gerektiğini düşünüyorum. Ama, birisi de bir şey derse diye, böyle bir sınır koyduk, kimseyle uğraşmamak için.

Kapılar kapalı ve kimse çıkamıyor. Çıkmak isteyen olursa ne olacak?

Serkan: Şu ana kadar bir kişi çıktı sadece. O da, biraz önce bahsettiğimiz adam. Ama, onun dışında çıkmak isteyen olursa da çıkamazlar. Çünkü, kapının önündeki koltuk çıkmalarına engel olur. Oyunun başından sonuna kadar orada durması gerekiyor o koltuğun.

Oyunda zorlandığınız anlar ya da ‘oynamam’ dediğiniz sahneler var mı?

Serkan: Oyuncu olarak efor sarf ettiğimiz ve zorlandığımız sahneler var tabii. Mesela, dayak yediğim sahne, çok zorlayıcı bir sahne benim için. Ama bu bir tercih; yani, isteyerek oynuyoruz. Bana sonuna kadar inandıkları için, hiçbir sahneyi oynamaktan kaçınmadılar. Bir sahnenin ortaya konulması sırasında, oyuncularla doğaçlama da yaptık ve onları da kattık oyuna. Bu yüzden, bir sahneyi oynarken, neyin, ne için gerekli olduğunu bilerek oynadılar. Belki de bu yüzden, hiçbir sahne için böyle bir şey söz konusu olmadı.

Gözde: Bu, başından sonuna kadar, karakter ve durumla alakalı olan bir şey. ‘Zorlanırım, oynamam’ dediğimiz yerleri olmadı, ama oyunun sonuna kadar, ruh hali açısından çok zor. Seyirciyle çok yakınız. Bir yere kapatılmışız, kocamın eşcinsel olduğunu öğreniyorum. Zorlanma durumu var elbette ki; ama bu ruhsal bir şey sadece. Seyirciye vermek istediğimiz o rahatsızlık duygusu, bize de geçiyor. Biz de seyirci gibi rahatsız oluyoruz.

Oynadığınız karakterler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gözde: Çok dramatik yapılardaki metinler gibi yaşı, geçmişi gibi katmanlar yok oyunda. Kocasının, bir pasif eşcinsel olduğunu öğrenen bir kadınım. Bu yüzden de kadına acıyorum.

Güliz: Ben, oyunda Serkan’ın annesiyim. Serkan’ın hatırladığı, Serkan’ın gözündeki anneyim. Serkan, fazla oynamamı istemedi, doğal olmamı istedi. Zorlandığım tek nokta, oynamamak. Ben de kadın için üzülüyorum, çünkü kocasını ve oğlunu kaybetmiş.

Ozan: Bu karakteri ele aldığımızda ortada hiçbir şey yoktu aslında. Bir adam, jigolo. Serkan’a şiddet gösteren, karısına tecavüz etmeye kalkışan bir adam. Karakter olarak değil, ama oyun anlamında zor bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Çünkü, seyirciyle yan yanayız, sürekli sahnedeyiz, hiç boş kalmıyoruz.

Serkan: Karakterlerin savundukları her şey, gerçekten inandıkları şeyler… Oynadığım Ali karakterine hak veriyorum. Ali’nin olayına değil, sisteme bakmalıyız burada.

Oyunu izleyenler eşcinsellik hakkında ne düşünecekler?

Serkan: Oyunu Bob’tan esinlenerek yazdım, ama provalarda 5 tane gey arkadaşım geldi değişik safhalarda ve gözlemlediler. Yani, yalan hareketler yok oyunda. Mesela, dün bir oyuna gittim; bütün geyler el kıvırtıyorlar falan. Yok böyle bir şey. Onlar da benim gibi insanlar ve çok tatlılar. İzleyicilere de bunu yansıtmak istedik.

Gözde: Geyliğin böyle bir şey olmadığını artık herkes biliyor. Gey arkadaşlarım da birçok şeyi çok sahici buldular. Zaten ‘Bu bir gey ilişkidir, gey ilişkiler böyle yaşanır’ gibi bir şey değil. Nasıl bütün heteroseksüel ilişkiler farklı yaşanırsa, bu da farklı yaşanan bir şey. ‘Geyler arasında şöyle olmaz, böyle olur’ gibi bir tepki gelmesi çok saçma olur zaten. Cinsellikte bunun yeri yok, ilişki ilişkidir.

Toplum baskısı, bireylerin, kendi hayatlarını yönlendirmesinde ne kadar etkilidir?

Gözde: Birebir etkilidir. Örneğin, ben böyle giyinmek istemiyorum, ama böyle giyiniyorum. Ya da saçımın böyle olmasını istemiyorum, ama böyle olmak zorunda. Benim yaşadığım ilişkiler de öyle, senin yaşadığın ilişkiler de öyle…

‘Çıkış Yok’ adlı oyunu cuma ve cumartesi günleri saat 20:00’de izleyebilirsiniz.

İletişim bilgileri:

www.gaf-istanbul.org

Tel: 0 212. 244 06 77

Adres: GAF CAFE - Hüseyin Ağa Mahallesi. Top çekenler Sok. N0:3 Beyoğlu / İstanbul

*Konuyla ilgili haberler:

[[‘Güneşli Pazartesi’nin erkekleri]]


*Muhabirimizin diğer haberleri

[[Bir ‘Nefes’ Gibidir Aşk]]

[[Türkiye sinemasında eşcinsellik]]

[[Kaos GL’den yerel gey-lezbiyen muhabir ağı eğitimi]]



Etiketler: kültür sanat
nefret