05/04/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Engelsiz Film Festivali’nin bu yıl ‘Engel Tanımayan’ kategorisinde gösterilecek 12 filmine buyrun birlikte göz atalım:

Bu yılın engel tanımayan filmlerine göz attınız mı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Engelsiz Film Festivali’nin bu yıl “Engel Tanımayan” kategorisinde gösterilecek 12 filmine buyrun birlikte göz atalım:

Anatole’ün Küçük Tenceresi

Fransız yapımı animasyonun konusu şöyle: Anatole, ayak bileğine bağlı kırmızı tenceresini hep kendisi ile sürüklemektedir. Hoş mizacı ve resim yeteneğine rağmen, insanlar tenceresi dışında hiçbir şey fark etmezler ve bu ona kendini dışlanmış hissettirir.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Eric Montchaud’un üstlendiği film bu yıl festivalde.

Çok Uzak Çok Yakın

Otizmli Andrej’in babası, bu gelişimsel öğrenim yetersizliğiyle yaşayan çocuklar için Slovakya’da özel bir tesis kurulmasını istediğinde ona “kendin kur” derler ve o da kurar. Slovak yönetmen Jaro Vojtek yedi yıl boyunca onun çabalarını ve diğer ailelerin otizm spektrumunun farklı derecelerindeki çocuklarıyla yaşamayı öğrenme süreçlerini kaydetti. Filmi bu yıl festivalde izleyebilirsiniz.

Doğal Düzensizlik

Danimarka & Hollanda yapımı filmin konusu şöyle: Genetik mühendislik, bugünün modern dünyasında istenmeyen ya da mükemmel olmayan genleri doğumdan önce fark edebilmemize ve ortadan kaldırmamıza izin veriyor. Yakında kusursuz, mükemmel ve sapasağlam vücutlu insanların dünyasında yaşıyor olacağız fakat bilimin evrimi bu kadar küçümsemesinin bir bedeli olabilir. Serebral palsili komedyen Jacob Nossel, doktorlar ve ailesi tarafından “seçilmeyebilirdi”. İşin doğrusu, o bugün toplumun sırtında bir külfet ve bilim adamları için üzerinde çalışılacak mükemmel bir vaka.

2016 Budapeşte Film Festivali Jüri Ödülü ve Münih Belgesel Festivali Viktor Ödülü alan film, 5. Engelsiz Film Festivali’nde izleyiciyle buluşacak.

Duy Beni

Fransız yapımı film sağır olduğunu inkar eden bir anne tarafından yetiştirilen Marisol’un hikayesini anlatıyor. Marisol’un sağır topluluğuyla tanışması, hayatında bir dönüm noktası oluyor.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Nicolas Coquet’in üstlendiği filmi görmek için festivali takip edin.

Duyu

Film, işitme engelli bir gencin yaşadığı psikolojik ve sosyolojik süreçleri nüanslar halinde anlatmaktadır. Genç adam, arkadaşıyla birlikte edebiyat dergilerinin ilk sayılarını çıkarma hazırlığındadır. Bunun için hemen hemen her gün buluşup, çalışırlar. Bu süre zarfı içinde bazı etkenlerle iki arkadaşın diyalogları gelişecek ve bu diyalog hayatında bazı çıkmazları olan işitme engelli genci doğrudan etkileyecektir.

Türkiyeli yönetmen Ali Demirtaş’ın filmi festivalde!

Kör Vaysha

2016 Chicago Film Festivali En İyi Kısa Animasyon Film Ödülü’nü alan filmin konusu şöyle: Vaysha doğduğu günden beri çok özel bir kızdır. Sol gözü ile geçmişi, sağ gözü ile geleceği görmektedir. Geçmiş tanıdık ve güvenli, gelecek korkutucu ve tehditkardır. Şu an ise karanlık…

Yönetmenliğini Theodore Ushev’in üstlendiği animasyonu festivalde izleyebilirsiniz.

Körlük Üzerine Notlar

2016 Britanya Bağımsız Film Ödülleri En İyi Belgesel, Camerimage Altın Kurbağa ve San Francisco Film Festivali En İyi Uzun Metraj Belgesel ödüllerinin sahibi olan filmin konusu şöyle: Yazar ve ilahiyatçı John Hull, 1983 yılının yazında, oğlunun ilk doğum günün hemen ertesinde kör olur. Hayatındaki bu büyük değişimle başa çıkabilmek için sesli günlükler kaydetmeye başlar. 1990 yılında günlüklerin yayımlanmasının ardından nörolog Oliver Sacks, günlükleri, “körlüğün en sıra dışı, kusursuz, derin ve güzel ifadesi” olarak tanımladı.

Orijinal kayıtlardan hareketle ortaya çıkan Körlük Üzerine Notlar; rüyalar, anılar ve yaratıcılığı kapsayan, körlüğün içsel dünyasıyla ilgili eşsiz bir deneyim.

Luka’yı İyileştirmek

Lucy, kardeşi Luka’nın arızalı olduğunu düşünmektedir. Böyle düşünmesine, Luka’nın şeker küpleri ve yüksüklerden yaptığı takıntılı, sinir bozucu düzenlemeler neden olur. Lucy, kardeşinin iyileştirilmesi gerektiği kanısındadır, ancak bu, hayal ettiği şekilde olmayacaktır.

2011 BAFTA Ödülleri Yeni Yetenek Ödülü sahibi filmi festivalde izleyebilirsiniz.

Makropolis

2013 İrlanda Film ve Televizyon Ödülleri En İyi Animasyon Ödülü sahibi filmin konusu şöyle: İki oyuncak fabrika üretim hattından atılır ve canlanarak, arkadaşlarına kavuşmak için fabrika teslimat minibüsünü kovalarlar.

Birleşik Krallık yapımı filmi izlemek için festivali takip edebilirsiniz.

O An

Bir yabancının portresini çizdiği sırada, görünmeyen şeylerin önemini kavrayan bir sanatçı hakkında kısa bir hikayeyi konu alan kısa film festivalde!

Sadece İki Dakika

Kanada yapımı engelliler için ayrılmış park yerlerine saygı göstermenin önemi üzerine bir kısa film.

Yönetmenliğini Yan Giroux’un senaristliğini Daniel Beaumont’un üstlendiği filmi festivalde izleyebilirsiniz.

Sözcüklerin Ötesinde

Genç bir adam, halk kütüphanesinde karşılaştığı genç kadına aşık olur. Bu sessiz ortamda nasıl iletişim kurabilirler? Peki, ya bu durum onları eşitliyorsa?

Yönetmen ve senaristliğini Jérôme Thomas’un üstlendiği filmi izlemek için festivali takip edebilirsiniz.

Engelsiz Film Festivali'nin internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: kültür sanat
nefret