10/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Feminist yazar ve kuramcı bugün BÜKAK’ın açık dersinde konuşacak. Kayıt yaptırmayı unutmayın!

BUGÜN: Cynthia Enloe BÜKAK açık dersinde konuşacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü’nün (BÜKAK), 8 Mart haftası için hazırladığı “Kadın Şenliği” dijital etkinlik programı kapsamında feminist yazar, kuramcı ve profesör Cynthia Enloe ile ‘Kadın, Demokrasi ve Eğitim: Feministler Hayati Bağlantılara Güçlü Bir Işık Tutuyor’ başlıklı bir açık ders düzenleniyor.

Bugün (10 Mart) saat 15.00’de yapılacak açık dersim İngilizce gerçekleşecek ancak eş zamanlı çeviri ile Türkçe dinlemek de mümkün.

Zoom üzerinden gerçekleşecek etkinliğe katılmak için şu bağlantıdan kayıt yaptırabilirsiniz.

Enlo’dan 2008’de cinsel politika sorusuna yanıt

Enloe, 2008’de Kaos GL’nin sorularını yanıtlamıştı. Enloe ile söyleşimizden cinsel politika üzerine söylediklerini okurlarımıza hatırlatıyoruz:

“Bu konuda söyleyecek çok şey var. Örneğin gey ve lezbiyen hareketinden yola çıkarak, düşmanca bir ortamda, farklılıkları yutan bir ortamda bir hareket başlatmak (ve geliştirmek) üzerine konuşabiliriz. Farklılığınızı yok sayarak ortama uyum sağlamanın cazibesiyle mücadele etmek bazen düşmanlıkla mücadele etmekten daha zor olabiliyor. Peki düşmanca ve farklılıkları yutan bir ortamda bir hareket nasıl başlatılır ve geliştirilir? Bu sorunla birçok hareket karşı karşıya kalmıştır. Bir hareket oluşturmaya çalışmış insanların çoğu, heteroseksizmin, başka nedenlerle dışlanmış hareketlere az da olsa bir saygınlık getirdiğini görmüşlerdir.

“Bir hareket içinde yer almaya başlayan ve yeni bir takım düşünce ve eylem biçimleri geliştirmeye çalışan biri zaten en başından toplum tarafından küçümsenmeye, dışlanmaya açık bir hale gelmiştir. Sonra o birileri kalkıp da "biz yaşam biçimi olarak standart heretoseksist varsayımların da dışına çıkıyoruz" dediklerinde başlarına neler gelir? Zaten baştan dışlandıklarını hisseden, bu yüzden de ürkek ve kırılgan olan gruplarda, içlerindeki farklı cinsellikleri inkâr etme eğilimi ağır basar. O nedenle, örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde, yerel ve ulusal düzeyden örgütlenmiş çeşitli kadın grupları, kendi içlerindeki lezbiyenlerin varlığını inkâr etmişlerdir. Eğer grup içinde lezbiyenlerin olduğunu biliyorlarsa "bunu gizli tutun, göstermeyin; zaten yeterince gözetim altındayız, en azından heteroseksüel anlamda normal bir görünüm sergilemeliyiz" diyebiliyorlar ki bazen bunları söyleyenlerin kendileri de lezbiyen olabiliyor.”


Etiketler: insan hakları, kadın, eğitim
İstihdam