17/06/2024 | Yazar: Kaos GL

Murat Çekiç Derneği, Murat Çekiç’in ölüm yıldönümünde bir mesaj yayınladı.

Bugün Murat Çekiç’in aramızdan ayrılışının seneyi devriyesi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Murat’ın aramızdan ayrılışı sonrasında neler yapabiliriz sorusu sivil toplumda başka başka alanlarda Murat Çekiç adını yaşatmak için bir dizi adım atıldı, attık.

17 Mayıs Derneği esenlik programına “Murat Çekiç Esenlik Programı” adını verdi. Bursa Özgür Renkler bir öğrenciye Murat Çekiç adına burs vermeye başladı, Atom film destekçilerinden ve danışmanlığı üstlendiği Ceylin filmini Murat’a adadı. Etkiniz ve Af Örgütü ev sahipliğinde Murat Çekiç’in dostları ve ailesi olarak İstanbul’da ve Ankara’da buluştuk. Kurucusu olduğu 12 No’lu Protokol Derneği adını değiştirerek Murat Çekiç İnsan Hakları Derneği oldu.

Bunlar adımlardan sadece birkaçı… Eminiz duymadığımız bilmediğimiz bir sürü yeni başlangıçlara vesile oldu Murat Çekiç.

Murat Çekiç Derneği olarak Sivil Düşün destekleriyle 18-19 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da ilk genel kurulumuzu yaptık. Murat Çekiç Derneğinin onursal başkanlığına Murat Çekiç’in annesi Ayten Çekiç oybirliği ile seçildi. Yeni dönemde yönetim kuruluna Umut Güner, Nedime Erdoğan, Janset Kalan, Nurcihan Timur, Ezgi Çekiç Aybar seçildi. Derneğin merkezi İzmir’den Ankara’ya taşınmasına karar verildi.

İki gün süren genel kurul boyunca “Murat Çekiç Derneği hangi alanlarda ve nasıl çalışmalı?” sorusuna yanıt arandı. Aynı zamanda gelecek dönem faaliyetlerinin planlanmasına ilişkin öneriler toplandı.

Murat Çekiç’in çalıştığı alanların çeşitliğinin derneğin çalışmalarına da yansıması gerektiği ve bu çeşitli alanlarda ortak çalışmalar, işbirlikleri kurarak ve bu alanların genişlemesine katkı sağlayacak bir vizyonla hareket edilmesi gerektiği ve Murat’ın bir aktivist, insan hakları savunucusu kimliklerinin yanında teorik alt yapısının onu önemli sivil aktiviste dönüştürtüğünden hareketle Murat Çekiç Derneği’nin insan hakları alanında çalışan bir düşünce kuruluşu olması yönünde genel bir eğilim belirlendi.

“Düşünce kuruluşu nasıl çalışır, iyi örnekler, handikaplar neler?” konusunda bir bilgi notu hazırlanacak. Bu bilgi notu hazırlık süreci ile ilgili olarak Türkiye ve dünyadaki iyi örneklere da bakılmasına karar verildi.

İnsan Hakları Eğitimi alanı spesifik olarak ön plana çıkan bir alandı. Bu alanda hem sivil toplum örgütlerine hem aktivistlere hem de özel sektöre yönelik çalışmalar yapılabilir önerisi geldi. Ancak bu önerinin Murat Çekiç Derneğinin bir düşünce kuruluşu olması yönünde kararla birlikte yeniden değerlendirilmesine karar verildi.

İnsan Hakları alanında çalışan bir düşünce kuruluşu olması durumunda stk’lara yönelik nasıl bir kaynak merkezi olacağı tartışması da önümüzdeki dönemde derneğin gündemine alınması gerektiğinin altı çizildi.

Önümüzdeki bir sene boyunca Murat Çekiç Derneğinin kendi kurumsallaşma çalışmalarına ağırlık verilmesi konusunda hem fikir olundu.

Gücünü üyeleri ve gönüllülerinin çeşitli alanlarda çalışan sivil toplum aktivistleri, insan hakları savunucuları olduğunun altı çizildi. Ve kendi gücünü sivil alana nasıl aktarabilir sorusuna yanıt bulması için üyelerin, derneğin gönüllülerinden oluşan bir danışma kurulu ve mentor havuzu oluşturulmasına karar verildi.

Murat Çekiç derneği üyelerinin ve danışma kurulunun dernekle ilişkisini tanımlamaya yönelik bir çalışma yapılacak. Buna ilişkin üyelik formlarının yeniden düzenlenmesi, tüzük değişikliği, üyeler ilişkileri geliştirmeye yönelik bir çalışma grubu oluşturuldu.

Murat Çekiç adına bir burs programı yürütülmesi önerileri geldiği için burs programları sivil toplum örgütlerinde nasıl yürütülüyor. Zorlukları neler, kapsayıcılık, kaynak yaratma, mevzuattan kaynaklı zorlanılan alanlar gibi bu alanı araştırmaya yönelik bir çalışma yapılacak.

bugun-murat-cekic-in-aramizdan-ayrilisinin-seneyi-devriyesi-1

LGBTİ+ hakları, Çocuk hakları, Hasta hakları, Mülteci hakları, sosyal uyum, Toplumsal cinsiyet eşitliği, (sosyal destek – sosyal yardım),Üreme sağlığı/cinsel sağlık, Hiv/aids, Yerel yönetim, Medya, insan hakları, Gençlik hakları, Cinsel haklar Murat’ın çalıştığı belli başlı alanlardı. Dernek ne yaparsa yapsın bu alanlarla iş birliği içinde ve bu alanları önceleyen şekilde yapması gerektiği belirtildi.

Burs programı tartışmalarına ek olarak istihdam/özel sektör, yoksulluk tartışmaları yapıldı. Kalkınma ve yoksulluğu azaltmaya yönelik neler yapılabileceğini tartışma ihtiyacı doğdu. Dernek bu alanlara ilişkin tartışmaları yapmaya karar verdi.

Murat’cım sensiz bir senenin hiç kolay geçmediğini, çok eksildiğimizi ama birbirimize sarılmanın, kucaklaşmanın ve Murat Çekiç Derneği içinde örgütlenmenin en azından iyi geldiğiniz söyleyebiliriz Gülüm. Seni Seviyoruz.

Murat Çekiç Derneği"


Etiketler: insan hakları
İstihdam