25/09/2008 | Yazar: Kaos GL

Bülent Ersoy Mahkemedeydi: Ölüm Değil Çözüm İçin Konuştum Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sanatçı Bülent Ersoy, savaş karşıtı sözlerinden dolayı üç yıl hapis istemiyle yargılandığı davada, "işgüzar insanlarca vatan haini ilan edildiğini" söyledi; "Ben insanlık adına konuştum" dedi. "Batman'da bir mahalleye ismimin verilmesinden onur duyarım."

Bir televizyon programında Kuzey Irak harekatı sırasında yaşanan ölümleri eleştirerek "oğlu olsa askere göndermeyeceğini" söyleyince hakkında dava açılan sanatçı Bülent Ersoy, yaşanan şiddete çözüm bulunmasını talep ettiğini; bunun da suç olmadığını söyledi.

Bugün Bakırköy Adliyesi'nde görülen duruşmaya katılan Ersoy "Türkiye'de doğmuş, büyümüş ve vergi rekortmeni olan bir sanatçı olarak fikirlerimi özgürce ifade etme hakkım var" dedi.

"Eğer ölüm yerine çözüm istemek vatan hainliği ya da askerlikten soğutmak ise o anlayış meselesidir. Benim konuşmam bu şekilde algılanarak huzurunuzda bu şekilde bulunmam algılama yanlışlığındandır."

Ersoy, Star TV'de 24 Şubat'ta yayımlanan Popstar Alaturka Programı'ndaki sözleri nedeniyle yargılanıyor.

10 kişinin şikayeti üzerine dava açan savcı, iddianamede "Her Türk asker doğar" demiş; Ersoy'un sözlerinin Roj TV'de alıntılanması suça kanıt olarak göstermişti.

"Ah bu savaşların gözü kör olsun" pankartı karşıladı

Ersoy programdas, "Eğer çocuk doğurmuş olsaydım; birileri masa başında 'Sen bunu yapacaksın, o da bunu yapacak' diyecek, ben de doğurduğum çocuğu toprağa vereceğim. Var mı böyle bir şey?" demişti.

Mahkeme, Emekli Muvazzaf Subaylar Derneği'nin de aralarında bulunduğu bazı şikayetçi kurumlardan gelecek beyanların beklenmesine karar verdi. Yargılamaya 30 Ekim'de devam edilecek.

Genç Siviller sanatçıya destek vermek için adliye önünde "Ah bu savaşların gözü kör olsun" ve "Eller ayırsa bile biz ayrılamayız", "Biji Diva" yazılı pankartlar taşıdı. Yargılamayı BBC, AFP ve ZDF kanalı muhabirleri de izledi.



"Ölüm yerine çözüm istedim; bunda suç yok"

28 Haziran'da başlayan duruşmada mahkeme, Ersoy'un katılması için ihtar vermişti.
Programdaki konuşmasının bir bütün olarak değerlendirilmeden suçlandığını savunan Ersoy, "Program sırasında evlatlarımızın öldürüldüğü haberi gelince, bir başka konuşmacının sözlerine karşılık o sözleri söyledim. Suç kastıyla söylemedim. Zaten suç oluşturacak bir şey söylemedim" dedi.

"Müvekkilim askerliğini yapmıştır" sözü kızdırdı

Ersoy, avukatı Muhittin Yüzüak'ın beraatini isterken sarf ettiği "Müvekkilim askerliğini yapmıştır" sözlerine sinirlendi.

Sanatçı, "Ben pembe nüfus cüzdanına sahip bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bunlara girmenin bir manası var mı?" diye çıkıştı.

Ersoy, sözlerinin kötü niyetli çevrelerce istismar edilmesiyle ilgili mahkeme başkanının sorduğu soruya, "Batman'da bir mahalleye ismimin verilmesinden onur ve mutluluk duyarım. Bu demek değildir ki bu gruplarla alakam vardır. Benim böyle bir sempatizanlığım yok. Ben insanlık adına konuştum" şeklinde konuştu.

Şikayetçilerden Savaş Altay, sanatçıyı kendisiyle birlikte Çanakkale Şehitliği'ni ziyaret etmeye davet etti; diğer şikayetçi de, "Bize işgüzar dedi, kınıyorum" dedi.
Ersoy, Ceza Yasası'nın (TCK) 318. maddesi uyarınca yargılanıyor.(EÖ/EÜ)


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam