12/05/2008 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin düzenlediği 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, 12–19 Mayıs 2008 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşiyor.

Buluşuyoruz, bekliyoruz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Kaos GL Derneği’nin düzenlediği 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma, 12–19 Mayıs 2008 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşiyor. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüel bireylerin (LGBT) cinsel yönelimleri ve cinsiyet kimliklerinden dolayı uğradıkları ayrımcılığı görünür kılmak, homofobinin sadece LGBT bireylerin değil aynı zamanda heteroseksüel kadın ve erkeklerin de meselesi olduğu gerçeğinin bilince çıkarılması amacını taşıyan Buluşma’nın bu seneki teması ‘İnsan Hakları ve Ayrımcılık’.

BULUŞMA MEKÂNLARI

Etkinliklerin ücretsiz gerçekleşeceği Buluşma’nın mekânları, 13-14-15 Mayıs tarihlerinde sırasıyla, Hacettepe Üniversitesi Beytepe, Ankara Üniversitesi Cebeci ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsleri, 16-19 Mayıs tarihleri arasında ise, Ekin Sanat Merkezi olacak.

İSVEÇ’TEN HOLLANDA’YA

Türkiyeli LGBT bireyler, dernek ve oluşumlarla birlikte bu sene de akademisyenler, kadın örgütlerinden temsilciler, hukukçular, gazeteciler, sanatçılar, yazarlar, sivil toplum temsilcileri ve politikacılar Buluşma’nın konuğu olacaklar.
İsveç’ten Hollanda’ya, Belçika’dan Norveç’e, dünyanın pek çok ülkesinden aktivist, yazar ve politikacı da Ankara’da buluşacak.

İNSAN HAKLARI KONUŞULACAK

3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında yapılacak panellerde Türkiye’de LGBTT bireylerin insan hakları konuşulacak.

Avrupa Birliği Parlamenteri Michael Cashman, hukukçu Mithat Sancar, BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Rapotörü Yakın Ertürk, Eski ILGA Genel Sekreteri Kürşad Kahramanoğlu, gazeteci Oral Çalışlar, KA-DER Genel Başkanı Hülya Gülbahar, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Diego Mellado, gazeteci Murat Çelikkan ilgi uyandıran konuk listesinden birkaç isim sadece.

Buluşma’nın panel başlıkları ise şöyle: ‘İnsan Haklarında Uluslararası Mekanizmalar’, ‘Toplumsal Cinsiyet Ve Kadının İnsan Hakları’, ‘Milliyetçilik, Nefret Salgını ve Homofobi’, ‘Cinsel Yönelim Ayrımcılığına Karşı Pratikler Ve Özgürlük Arayışı’, ‘İnsan Hakları Kavramı Ve Toplumsal Cinsiyet’, ‘LGBT Bireylere Yönelik Şiddet Ve Ayrımcılık’, ‘Avrupa Birliği Sürecinde İnsan Hakları’, ‘Anayasa Sürecinde Eşitlik Tartışmaları: Sivil Anayasanın Ötekileri’.

USTA KALEMLERDEN SÖYLEŞİLER
En son ‘Kadından Kentler’ kitabını yayımlayan, Türk edebiyatının en önemli yazar ve şairlerinden Murathan Mungan 14 Mayıs Perşembe günü ODTÜ kampüsünde öğrencilerle buluşacak. (Şair ve Yazar Murathan Mungan’ın, Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında, 14 Mayıs Çarşamba günü, saat 17:30’da yapacağı söyleşi, maalesef elde olmayan koşullardan dolayı iptal oldu.)

Radikal gazetesi yazarlarından Yıldırım Türker ise ‘Popüler Kültür, Şiddet, Homofobi’ başlıklı söyleşiye katılacak. Popüler kültürün içinde LGBT bireylerin nasıl yorumlandığını anlatacak olan Türker’in söyleşisi 17 Mayıs Cumartesi günü Ekin Sanat Merkezi’nde yapılacak.

Buluşma’nın merakla beklenen konuklardan biri de Hollandalı yazar Anja Meulenbelt olacak. Türkiye’de özellikle ‘Utanç Bitti’, ‘Gündelik Mutluluğa Alışma’, ‘Hayranlık’ gibi kitaplarıyla tanınan Meulenbelt, feminist hareketin yaşayan en önemli isimlerinden biri sayılıyor. ‘Utancın Bittiği Yerde’ başlıklı söyleşi 17 Mayıs Cumartesi günü Ekin Sanat Merkezi’nde...

HAKLARIMIZ İÇİN YÜRÜYORUZ

Buluşma haftasında, salon ve kampüs etkinlikleri haricinde bu yıl ilk kez yapılacak açık hava etkinliği olan Yürüyüş, her yıl 17 Mayıs haftasında Buluşma kapsamında düzenlenecek.
Bu sene Anayasal taleplerini bir kez daha dillendirmek için Türkiye'nin dört bir yanından gelecek LGBT birey ve örgütler saat 12:00'de Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı'nın önünde toplanıp Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) yürüyecekler.

GÖKKUŞAĞI SİNEMASI

Buluşma kapsamında film gösterimleri de olacak. Bu sene !f İstanbul'da ‘Radikal İzleyici Ödülü’ kazanan ‘Travestiler’ belgeselinin de yer alacağı kısa filmler kuşağı 16 Mayıs Cuma günü seyirciyle buluşacak.

Allen Ginsberg’in beat kuşağının manifestosu sayılan ‘Uluma’ adlı kitabının görselleştirilmiş hali diye özetlenebilecek ‘Uluma Projesi’nin ilk gösterimi 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da yapılacak. Yönetmen Mehmet A. Öztekin’in ‘kitabın çevirmeni Şenol Erdoğan'ın bir blues müzisyeni eşliğinde Howl'u ilk kez Türkçede olması gerektiği gibi; yüksek sesle okumasının video belgeseli’ sözleriyle tanımladığı film 17 Mayıs Pazar günü Ekin Sanat Merkezi’nde izlenebilir.

Buluşma’nın bir diğer filmi ise Tayvanlı yönetmen Zero Chou’nun yönettiği ‘Örümcek Zambaklar’. Sanal seks yıldızı genç bir kadınla dövüş ustası bir kadın arasındaki ilişkiyi anlatan film, Berlin Film Festivali'nde dağıtılan 21. Teddy Ödülleri'nde "En İyi Film Ödülü"nü almıştı.

BULUŞMA’NIN OYUNLARI

Tiyatro tarihinde söylenmemiş sözler Buluşma'nın sahnesinde hayat bulacak.

Kadınların kadınlara anlattıkları cinsellik hikâyelerinden oluşan bir okuma tiyatrosu olan ‘İşte Böyle Güzelim’ Ankara’da ilk kez seyirciyle buluşacak. Hülya Adak, Ayşe Gül Altınay, Esin Düzel, Nilgün Bayraktar’ın hazırladığı metinleri kadınlar okuyacak.
Geçtiğimiz senenin en çok konuşulan isimlerinden Esmeray da Buluşma’nın sahnesine çıkacak. ‘Bir travestinin ezberinizi bozmasına izin verecek kadar cesur musunuz?’ diye soran Esmeray ‘Cadının Bohçası’ adlı stand-up gösterisiyle hem güldürecek hem de düşündürecek.

KADIN KADINA ÖDÜLLER

Bu sene üçüncüsü düzenlenen Kadın Kadına Öykü Yarışması'nın ödül töreni Buluşma kapsamında yapılacak. "Ten ve Tutku" temalı yarışmada ilk üçe girenler ödüllerini 17 Mayıs’ta Ekin Sanat Merkezi'nde düzenlenecek törenle alacaklar.



BEKLİYORUZ!

LGBT bireylerin sorunlarını ve homofobiyi tartışıp birlikte özgürleşmek isteyen herkesi 12–19 Mayıs tarihleri arasında 3. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ya bekliyoruz.

 

Ayrıntılı program için: http://antihomofobi.org

Etiketler: insan hakları
İstihdam