11/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Velvele’nin “Göçü Konuşmak” dosyası için hazırladığı Şehir Hatları podcast serisinin yayınlanan son bölümünde Mehmet Tarhan, Bawer ile Türkiye’de yaşarken sürdürdüğü vicdani ret, barış, LGBTİ+ mücadelesini; cezaevi ve sonrasında maruz bırakıldığı sosyal şiddeti konuşuyor.

“Buradakiler mültecinin ne olduğunu anlamıyor, göçmen olarak algılıyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Velvele, “Göçü Konuşmak” dosyası için hazırladığı Şehir Hatları podcast’inde Türkiyeli göçmen LGBTİ+’ların hikayelerinin peşine düşüyor. Ülkeden neden ayrıldılar, yeni şehirlerinde neler yaşadılar ve yaşıyorlar, göçmen bir lubunya olarak deneyimledikleri hayatlarında neleri değiştirdi ya da etkiledi gibi sorulara yanıtlar arıyor:

“En önemlisi de Türkiye ile ve ülkede sürmekte olan LGBTİ+ mücadelesiyle ilişkileri nasıl bir seyir izledi, kendilerinden dinliyoruz. Göçü Konuşmak dosyamızın sunuş yazısında da belirttiğimiz gibi ülkeden göçmek zorunda kalmış ya da kendine yeni bir hayat kurmuş LGBTİ+’ların Türkiye’deki hak mücadelesinin ne denli bir parçası olduğu, Türkiye’de yaşananlara dair ne ölçüde söz söylediğine ilişkin hararetli, zaman zaman da heves kırıcı tartışmalar var. Bu tartışmalar yeni önyargıları doğurmaya devam ediyor. Bu podcast serisinde hem bu olumsuz ve dışlayıcı algıyı değiştirmeyi arzuluyor hem de diasporadaki lubunyaların hikayelerinin ve mücadelelerinin ülkede sürmekte olan mücadeleden neden ayrı düşünülemeyeceğini anlatmak istiyoruz. Ve bunun için sözü gidenlere veriyoruz.”

Velvele editörlerinden Bawer’in hazırlayıp sunduğu, Nesli Uras’ın editörlüğünü yaptığı Şehir Hatları podcast serisi Atina’dan Deniz Tunç, Barselona’dan Devin, Londra’dan Hasan Bölücek, Stockholm’dan Bella Demhat’ın hikayelerini paylaştı.

Seri, beşinci seferini La Plata’ya (Arjantin) yaptı. Bawer, bölüm konuğu Mehmet Tarhan’la Türkiye’de yaşarken sürdürdüğü vicdani ret, barış, LGBTİ+ mücadelesini, cezaevi ve sonrasında maruz bırakıldığı sosyal şiddeti ve nihayetinde de ülkeden ayrılmasına neden olan iklimi konuştu. Barış sürecinin bitmesi ve ardından başlayan ve bugün de sürmekte olan karanlık döneme dair sayısız detay da sohbetin konusu oldu.

Şehir Hatları’nın Mehmet Tarhan’ı konuk eden son bölümünü buradan dinleyebilirsiniz.


Etiketler: medya, yaşam, mülteci, dünyadan
İstihdam