12/06/2020 | Yazar: Kaos GL

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te yaptığı konuşmada LGBTİ+’ları ve HIV ile yaşayanları hedef gösteren Diyanet İşleri Başkanılığı’nın bir devlet kurumu olduğunu hatırlattı.

“Burası laik bir ülkeyse tek tipliğiniz inançlar konusunda dayatmalar getiremez” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te yaptığı konuşmada, LGBTİ+’ları ve HIV ile yaşayanları hedef gösteren Diyanet İşleri Başkanılığı’nın bir devlet kurumu olduğunu hatırlattı.  

“Pandemi sürecinde Diyanet İşleri Başkanı’ndan beklenen laf bu muydu?”

Kerestecioğlu’nun sözleri şöyle:

“Diyanet İşleri Başkanlığı devletin bir kurumu olarak çalışıyor. Böyle bir laik sistem de olmaz. Dediği söz neydi biliyor musunuz? O LGBTİ’leri insan saymadığı için aslında şöyle bir ifadede bulundu ‘eşcinsellerin lanetlendiği, zina ve eşcinselliğin hastalığı da beraberinde getirdiği’. Yani, pandemi sürecinde Diyanet İşleri Başkanı’ndan beklenen laf bu muydu?”

Sözleri üzerine Meclis’te yükselen “Evet” seslerine şöyle cevap verdi:

“O zaman bravo. Ben bir insan hakları savuncusu ve hukukçu olarak buna ‘Evet’ diyorsanız söyleyecek bir laf bulamıyorum. O zaman bunun sonrası gaz odalarıdır arkadaşlar. Burası laik bir ülkeyse eğer, o tek tipliğiniz insanlara inançları konusunda da dayatmalar getiremez. Bu konuda farklı görüşler vardır ve bunları herkes ifade edebilir. Siz eğer LGBTİ’leri, ki bir zamanlar genel başkanınızın oy almak için çok iyi sözler söylediği LGBTİ’leri, eğer insan ve var olma vasfını dahi kabul edemiyorsanız zaten size söylenecek söz yok. Siz bu noktada kalmışsınızdır ve buradan tekerlek aşağı doğru yuvarlanıyor. O yüzden diyoruz, ‘Gidiyorsunuz’ diye.”

“İnsanları hedef göstermesi nefret suçudur”

Kerestecioğlu, Diyanet’in LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef alan nefret hutbesinin hemen ardından Meclis’te tepki göstererek “Bu bir nefret suçudur” demişti:

“Diyanet Cuma günü (24 Nisan) bir hutbe yayınladı. LGBTİ’lere ve zina konusuna yönelik. Bu bir nefret hutbesiydi gerçekten. Aslında öyle bir algı karıştırıyordu ki, insanların kafasını karıştırıyordu; çünkü başka bir virüsle uğraşırken HİV virüsünden bahsediyor ve aynı zamanda bu insanları suçluymuş gibi hedef haline getiriyor. Böyle bir hutbenin, böyle bir dayanışma zamanında yayınlanması ve insanları hedef haline getirmesi nefret suçudur ki İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi de bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulundu.”


Etiketler: insan hakları, din/inanç
İstihdam