11/04/2018 | Yazar: Kaos GL

Bursa yerel basınındaki LGBTİ içerikli haberlerin sadece yüzde 14’ünde LGBTİ hakları gözetildi.

Bursa yerel basınında LGBTİ haberciliği Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bursa yerel basınındaki LGBTİ içerikli haberlerin sadece yüzde 14’ünde LGBTİ hakları gözetildi.

Kaos GL Derneği, LGBTİ’lerin gazetelerde nasıl yer aldığına ilişkin 2017 Medya İzleme Raporu’nu geçtiğimiz aylarda yayınladı. Raporda, yerel ve ulusal medyada temsilin yanı sıra gazetelere özgü veri ve yorumlar da yer alıyor.

Rapora göre yerel basında en çok LGBTİ içerikli haberin yayınlandığı Bursa’da durum ne?

Bursa’daki yerel gazetelerde çıkan LGBTİ içerikli haberler

Yerel medyada en çok haberin çıktığı şehir olan Bursa’daki haberlerin dağılımı incelendiğinde şehirde 2017’de yayınlanan konusu LGBTİ’ler olan haberlerin çok büyük bir çoğunluğunun ya LGBTİ’lere yönelik hak ihlali içerdiği ya da önyargıyı yaygınlaştırdığı açığa çıkıyor.

2017’de ülke genelinde ulusal ve yerel yazılı basında yayınlanan tüm haber, söyleşi ya da köşe yazılarının sadece yüzde 46’sı (1097) hak haberciliği ilkelerine uygundu. Bütün metinlerin yüzde 54’ünü oluşturan 1291 metinde ise LGBTİ’lerin temel hakları ihlal edildi, nefret söylemi ve/veya ayrımcı dil kullanıldı ya da LGBTİ’lere ilişkin önyargıları besleyen içerik tercih edildi.

Bursa’da yayınlanan haber, köşe yazısı ya da söyleşilerin ise yalnızca yüzde 14’ü (30) hak temelli haber örneği olarak değerlendirildi. Haberlerin yüzde 86’sında ise (188) ayrımcı dil, nefret söylemi ve/veya önyargı tespit edildi. Bu metinlerde önyargı, nefret söylemi ve ayrımcı dil içeren metin oranları ise şöyle:

Rapor hakkında

Dokuz yıldır medyada LGBTİ temsilini mercek altına alan derneğin 2017 yılı raporu için araştırmayı Ali Özbaş, Aslı Alpar ve Yıldız Tar yürüttü. Raporu ise derneğin Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar yazdı.

Raporda, genel tablonun yanı sıra gazete bazlı incelemeler de yer alıyor. Yerel basın için ayrı bir başlıkla şehirlere ve o şehirlerde yayınlanan haberlere odaklanılıyor. Medya izleme araştırma sonuçlarına ilişkin sonuçların yanı sıra seçilen haberler detaylıca inceleniyor. Raporun son iki bölümünde hem LGBTİ odaklı habercilik kılavuzu hem de nefret suçu ve söylemine ilişkin bilgiler yer alıyor.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.

İlgili haberler:

2017’de basın LGBTİ’leri “suçlu” gösterdi

Medya İzleme Raporu online ortamda!

“Medyada LGBTİ’leri özne olarak görmeyen dil hakim”

Medya Okulu Antalya’daydı: BİZ’im de hikayemiz var!

Hürriyet gazetesi LGBTİ’leri nasıl gördü?

 


Etiketler: medya
İstihdam