01/04/2025 | Yazar: Kaos GL

LİSTAG Dostluk Elçisi Esmeray, Cadının Bohçası’nı bu kez Trans Görünürlük Günü için 15 Nisan’da Şişli Tiyatrosu’nda açıyor.

“Cadının Bohçası” bu kez Şişli’de açılacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LİSTAG Derneği; 31 Mart Trans Görünürlük Günü’nde, trans aktivist-oyuncu ve LİSTAG Dostluk Elçisi Esmeray’ın kendi yaşamından yola çıkarak hazırladığı “çok kişilikli” tek kişilik oyunu “Cadının Bohçası”nı 15 Nisan saat 20.30’da Şişli Tiyatrosu’nda sahneleyeceğini duyurdu.

Zaman içinde toplumsal, sosyal sorumluluk projesine evrilen oyun; Esmeray’ın Kars’tan İstanbul’a olan yolculuğunda kendini var etme sürecini Kürt ve trans olmak, feminist hareket, seks işçiliği ve sokak satıcılığı üzerinden anlatıyor. Esmeray, zaman zaman seyircilere laf atarak ve sorular sorarak salonu oyuna dâhil ediyor.

LİSTAG Derneği, 31 Mart Trans Görünürlük Günü’nde sosyal medya hesaplarından yayınladıkları açıklamayla “Sokaktayız, Sahnedeyiz, Buradayız, Birlikteyiz!” diyerek etkinliği şöyle duyurdu:

“31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günü: Sokaktayız, Sahnedeyiz, Buradayız, Birlikteyiz! Bugün, trans çocuklarımızın hayatlarını, mücadelelerini ve haklarını görünür kılma günü! Ancak ne yazık ki ülkemizde bu görünürlüğü baskılayan, çoçuklarımızın haklarını ve adaleti hiçe sayan uygulamalarla karşı karşıyayız. Biz LGBTİ+ aileleri olarak, tüm trans çocuklarımızın onurlu yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz! Bu direniş sadece sokakta değil, sahnede de sürüyor! 15 Nisan’da, Esmeray Zeynep Özatik’in etkileyici performansı Cadının Bohçası ile Şişli Tiyatro’da buluşuyoruz. Ayrımcılığa, şiddete ve ataerkil değerlere karşı direnen bir trans kadının hikâyesini hep birlikte izleyelim, dayanışmamızı sahneden yükseltelim!”

“Artık bohçayı açma zamanı gelmişti”

Oyunda bir trans feminist ve Kürt olarak şiddete, milliyetçiliğe, ataerkil değerlere ve transfobiye karşı direnen Esmeray, “Cadının Bohçası”nı Kaos GL Dergisi'nin “Mizah” dosya konulu 159. sayısına şöyle anlatmıştı: “Aslında oyunlar benim yaşam hikâyem değil. Benimle birlikte birçok hikâye var oyunlarda. O kadar birikti ki bende bana dayatılanlar, bana zorla yasatılanlar… Tüm bunlar birikince sanırsam patlama noktası oldu oyun. Bunları insanların yüzüne haykırmak istedim. Anlatmak istedim. Anlatırken hikâyede olan herkesi katmak istedim. Çünkü o bohçada benim istediklerim de vardı hiç istemediklerim de vardı. Artık bohçayı açma zamanı gelmişti. Bende kalan bende kaldı, belki de istemediklerim bohçadan taştı.”

Oyunun biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, kadın, kültür sanat
İstihdam