03/06/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç
LC Waikiki mağazasında çalışan trans kadın C., “iç huzuru bozma” iddiasıyla işten çıkarıldığını belirtti. C., yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı.
Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org
Tekstil firması LCW’nin Manisa’daki bir mağazasında çalışan trans kadın C.*, “iç huzuru bozma” iddiasıyla işten çıkarıldığını ifade etti. Yöneticilerin ve çalışanları sistematik transfobik davranışlarına maruz bırakıldığını belirten C., ilk olarak çalıştığı mağazadan başka bir mağazaya transfer edildiğini, transfer edildiği mağazada ise askerlik durumu ifşa edildiğini söyledi. İnsan kaynakları birimine trans kadın olduğunu söyledikten sonra işten çıkarıldığını öne süren C., yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı.
İlk olarak bir alışveriş merkezindeki LCW mağazasında çalıştığını belirten C., şu ifadeleri kullandı:
“LCW’de çalışmaya başladığımda iyi bir müdürüm vardı. Hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ama çalışanlar beni çeşitli bahanelerle sürekli şikâyet ediyordu. Beni işe alan müdürün emekli olmasının ardından yeni bir müdür geldi. Bu süreçte, bana fobik davranışları olan bir çalışanla tartışmam oldu. Bu çalışan bana, “Sen erkek olduğun halde, müşteriler kadın sanıyor” dedi, ardından beni müdüre şikâyet etti. Müdürümün bana bağırıp çağırmasının ardından kendimi baskı altında hissettiğim için orayı terk ettim. Ertesi gün işe gittiğimde firmanın başka bir mağazasına transfer edildim, daha doğrusu bu sürgün edildim.”
Gönderildiği mağazanın cadde üzerinde yer alan bir mağaza olmasından dolayı daha fazla sorunla karşılaşmaya başladığını ifade eden C., şunları söyledi:
“Müşterilerle hiçbir sorun yaşamamama rağmen şikâyet edildim. Haksızlığa uğradığım zaman bir şey söylediğimde sürekli “kabahatli” olduğum söylendi. Çeşitli bahanelerle, müşteriler bana tepki gösterdi. Geçtiğimiz aylarda bir olay yaşandı. Hediye paketlerinin ücretli olduğunu söylediğim için bir müşteri benimle tartıştı. Ben de yöneticiyi çağırdım. Yönetici benden hiçbir yazılı savunma almadan insan kaynakları birimine “müşteriyle sorun yaşadığıma” ilişkin bir bildirim vermiş. Gözünün üstünde kaşın var diye çalışanlardan, müşterilerden çeşitli nedenlerle şikâyet edildim. Konuşmaktan korkuyordum. Şikâyet edildiğimde de “sen kabahatlisin” diyorlardı.”
“Çeşitli bahaneleri biriktire biriktire beni işten çıkardılar”
Yaşadığı sorunların sistematik bir hal aldığını vurgulayan C., “Bu süreçte, LCW’nin yöneticilik sınavına başvurdum. Kimlikteki cinsiyet hanem değişmediği için şirket benden askerlik durum belgesi istemiş. Müdür, bana bu belgenin yöneticilik sınavı için istendiğini söylemeden belgeyi kendisine özel olarak iletmemi istedi. Ben de önemli bir durum olduğunu düşünerek bu belgeyi ilettim. Kimseyle paylaşmaması gerektiğini söyledim. İki gün sonra mağazada benim askerlik durumumla ilgili bir dedikodu yayıldı. Benim askere gideceğim konuşulmaya başlandı” ifadelerini kullandı.
Mağazanın insan kaynakları birimine trans olduğunu söyledikten üç hafta sonra işten çıkarıldığını öne süren C., “İnsan kaynakları beni ofise çağırdı. Zaman zaman yaşanan olayları, müşteri ve çalışanların haksız şikayetlerini bahane gösterip “iç huzuru bozmuşsun” diyerek işten çıkardılar. Çeşitli bahaneleri biriktire biriktire beni işten çıkardılar. Hazırladıkları işten çıkarma formuna böyle bir şey yaşanmamasına rağmen kasada çalışırken küfürlü bir telefon konuşması yaptığımı yazmışlar” dedi.
LCW, 2020’de çalışanlarına attığı maille gündeme gelmişti
Tekstil firması LCW, 2020 yılında çalışanlarına bir mail atarak “Haziran ve Temmuz aylarında ürünlerde gökkuşağı, unicorn, gökkuşağı+unicorn temalarının LGBT algısı yaratabilecek şekilde kesinlikle kullanılmaması gerekir” demişti.
Şirket yönetimi mailde ayrıca, “gökkuşağı kullanımlarında mutlaka renk sayısının azaltılması ve renk tonunda farklılaştırma yapılarak kullanılmasını” da yazmıştı. Maile ek olarak “LGBT sembolleri” başlıklı bir dosya da eklenmiş ve bu dosyada LGBTİ+ hareketinin küresel sembolleri yer almıştı.
*Konuşan kişinin adı güvenlik gerekçeleriyle gizlenmiştir.
Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı