10/02/2025 | Yazar: Kaos GL

Çalışma Bakanlığı, Kaos GL’nin LGBTİ+’lara ayrımcılıkla ilgili sorusuna yanıt verdi, LGBTİ+ demeden “eşit davranma ilkesini” hatırlattı.

Çalışma Bakanlığı’ndan LGBTİ+’lara ayrımcılık sorusuna LGBTİ+ demeden yanıt Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kaos GL Derneği’nin bilgi edinme başvurusunu yanıtladı. Bakanlığın iki ayrı başkanlığından gelen yanıtlarda genel eşitlik ilkelerinin hatırlatılması ancak LGBTİ+’lara ayrımcılıkla ilgili sorulara yanıt verilmemesi dikkat çekti.

Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı yanıtında, 4857 sayılı İş Kanununun Eşit davranma ilkesi hatırlatılarak, teftiş faaliyetlerinin yürütüldüğü ve eşit davranma ilkesine aykırı davrandığı tespit edilen işveren veya işveren vekili hakkında idari yaptırım önerildiği belirtildi.

Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ise yanıtında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarını hatırlattı. Yanıtta, “Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları, iş gücü piyasasına katılımı artırmaya yönelik olup, tüm bireylerin eşit şartlarda faydalanabileceği şekilde tasarlanmaktadır. Bu kapsamda, belirli bir gruba yönelik özel bir düzenleme bulunmamakla birlikte, tüm iş arayanlar Kuruma kayıt olarak kendilerine en uygun mesleki eğitim ve istihdam hizmetlerinden yararlanabilmektedir” denildi.

Kaos GL ne sormuştu?

Derneğin bakanlığa başvurusunda ilettiği soruların tamamı şöyleydi:

1. LGBTİ+’ların işgücü piyasasına katılımını artırmak ve ayrımcılıkla mücadele etmek için Bakanlığınız tarafından yürütülen herhangi bir program, politika veya proje var mıdır?

2. İş yerinde cinsiyet kimliği veya cinsel yönelim temelli ayrımcılık iddiasıyla Bakanlığınıza (örneğin Alo 170 üzerinden) yapılan şikayetlerin sayısı nedir? Bu şikayetlerin sonuçlarına dair bilgi verebilir misiniz?

3. LGBTİ+ çalışanların işsizlik sigortasından yararlanma oranlarına ilişkin bir veri tutulmakta mıdır? Bu gruptan kişilerin sigortaya erişimini kolaylaştırmak için özel bir düzenleme yapılmış mıdır?

4.LGBTİ+ işgücünün iş bulmasını kolaylaştırmak için Bakanlığınızın sunduğu mesleki eğitim ve yeniden beceri kazandırma programlarından faydalanmalarını teşvik etmek için özel bir düzenleme veya iletişim çalışması yapılmakta mıdır?

5. İş Kanunu çerçevesinde yapılan işyeri denetimlerinde, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığı önlemeye yönelik özel bir denetim kriteri bulunmakta mıdır? Bu tür ayrımcılık iddiaları ile ilgili Bakanlığınızın uyguladığı yaptırımlar hakkında bilgi verebilir misiniz?


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, özel haber
2024