06/09/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İş yerinde menopoz semptomları yaşayan çalışanlar nasıl desteklenebilir? Britanya devleti tarafından mali olarak desteklenen ancak bağımsız faaliyet yürüten Acas’ın menopoz döneminde çalışma önerilerini derledik.

Çalışma hayatında menopoz: İş yerinde menopozun etkilerini yönetmek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Maria Alconada Brooks

Menopoz Farkındalık Ayı'nda çalışma hayatında menopozu konuşuyoruz. 

Çalışma hayatını iyileştirmek için çalışan, Britanya devleti tarafından mali olarak desteklenen ancak bağımsız faaliyet yürüten Acas’ın menopoz döneminde çalışma önerilerini derledik.

Menopoz sürecinde olan ya da menopoz semptomları yaşayan çalışanların desteklenmesi hem toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi hem de iş barışının sağlanması için önemli bir adım.

Türkiye’de ve dünyada menopoz yaşayan ya da menopoz semptomları yaşayan kişilerin işten ayrılmak zorunda kaldıkları, bu sürece özel ihtiyaçlarının karşılanmadığı iş yerlerinde çalışmaya devam eden kişilerinse fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklarla karşı karşıya kaldıkları biliniyor.

Bunların yanı sıra çoğu iş yerinde, menopoza dair aşağılayıcı sözler, alay veya ‘şakalaşma’ nedeniyle kendilerini rahatsız hisseden ya da ayrımcılığa maruz bırakılanlar var.

Yaşamın tamamen doğal bir parçası hakkında açıkça konuşmak ve süreci herkes için yönetilebilir hale getirmek çalışanların esenliğini önemseyen her çalışma alanı için elzem.

Buradan hareketle, İngiltere'deki herkes için çalışma hayatını iyileştirmek için çalışan, Britanya devleti tarafından mali olarak desteklenen ancak bağımsız faaliyet yürüten Acas’ın menopoz döneminde çalışma önerilerini derledik. Bugün ilk başlığımız  "İş yerinde menopozun etkilerini yönetmek".

Menopoz hakkında ve kimler menopoza girebilir

İşyerinde menopozun etkilerini yönetmek hem işverenler hem de çalışanlar için önemlidir.

Menopoz semptomları yaşayanlar için zor ve stresli bir dönem olabilir. Üstelik menopoz herkes tarafından farklı yaşanabilir; bazıları oldukça şiddetli (fiziksel ve ruhsal) belirtilerle menopozu yaşarken bazı kişiler menopozu hemen hemen semptomsuz deneyimleyebilir. 

1.   Menopoz nedir?

Regl döngüsü olan kişilerin yaşamının doğal bir aşamasıdır. Menopoz yalnızca ciskadınlar tarafından deneyimlenmez. Trans erkekler, interseksler de menopoz sürecini yaşayabilir. Yöneticiler, menopoz ve menopoz semptomlarını yaşayabilecek herkesin farkında olmalı ve herkesi eşit şekilde ihtiyacına göre desteklemelidir.

Menopoz genellikle 45-55 yaşları arasında gerçekleşir, ancak çeşitli sebeplerle daha erken ya da daha ileri yaşlarda da yaşanabilir. Birçok insan için semptomlar yaklaşık 4 yıl sürer, ancak bazı durumlarda semptomlar çok daha uzun sürebilir.

Menopozun 3 farklı aşaması vardır: Perimenopoz, menopoz, menopoz sonrası.

Bazı insanlar ayrıca erken menopoz yaşayabilir veya hayatlarının daha erken dönemlerinde tıbbi menopoza girebilir. Bu tür menopoz tıbbi olarak karmaşık olabilir, yöneticiler çalışma arkadaşlarını desteklerken bunu dikkate almalı.

2.   Kimler menopoz semptomları yaşayabilir?

·       Ciskadınlar,

·       Nonbinaryler,

·       Yumurtalıkları olan ve hormon kullanmayan trans erkekler,

·       Trans erkekler ve yumurtalıkları olan interseksler, yumurtalıkları alınma durumunda cerrahi menopoz yaşayabilirler,

·       Trans erkekler ve yumurtalıkları olan interseksler hormon tedavisiyle menopoz semptomları yaşamayabilir, ancak hormonal sorunlar yaşayabilirler.

·       Trans kadınlar ve yumurtalıkları olan interseksler hormon tedavisine ara verirse veya hormon seviyeleri değişirse menopozla ilgili bazı semptomlar yaşayabilirler.

Gelecek bölüm: İş yerinde menopozun etkilerini yönetmek neden gerekli?


Etiketler: insan hakları, kadın, çalışma hayatı, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam