10/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Referandumda "Yetmez ama Evet" diyecek olanlardan Anayasa Mahkemesi raportörü Can, "Çöpe atılması gereken bu anayasada en ufak değişikliğin dahi alkışlanması

Can: Referandumda "Yetmez ama Evet" diyecek olanlardan Anayasa Mahkemesi raportörü Can, "Çöpe atılması gereken bu anayasada en ufak değişikliğin dahi alkışlanması gerekir"; oyuncu Mansur "Askerle yargıdan hesap sormak için evet demek gerek" diye konuştu.
Anayasa değişikliği paketinin oylanacağı 12 Eylül'deki referandumda "yetmez ama evet" diyecekler, nedenlerini açıkladı.
 
Dün (9 Ağustos) akşam Beyoğlu'ndaki Muammer Karaca Tiyatrosu'nda düzenlenen ''Ne Yetmez, Neye 'Evet' Diyoruz?'' başlıklı forumda, Mor ve Ötesi'nin "Bir darbe geldi başıma" şarkısı çalındı, katılımcılar, "Yetmez ama Evet" yazılı yelpazelerle serinlediler.
 
Forum, referandum için yapılan eylemlerin görüntülerinden oluşan kısa bir filmin gösteriminin ardından başladı.

Anayasa Mahkemesi raportörü ve Demokrat Yargı Derneği Eş Başkanı Osman Can, konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi:
"Hayır oyu verilirse siyasi parti kapatmalar, yargı ve askeri vesayetler devam edecek, biz de dışarı çıkmaya devam edeceğiz. Anayasamızda 63 tane temel haklarla ilgili madde var. Hayır deyince ordunun vesayeti halk eliyle onaylanmış olur. Yeni bir anayasa yapma şansı olmayabilir bir daha.

"Bugün Türkiye'de hâlâ 1982 anayasasıyla yaşıyoruz. Çöpe atılması gereken bu anayasada en ufak değişiklik dahi alkışlanması gereken bir değişikliktir. Yetmezse de 'evet' demeyi alkışlamalıyız. Çünkü mevzi kazanıyoruz. Mevzi kazandıkça da güçleniyoruz, güçlendikçe de yeni mevziler kazanıyoruz."

Mansur: "Hayır", savaşın söylemi
Sanatçılar, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de katıldığı forumun konuşmacılarından oyuncu Lale Mansur, "Yeni anayasa paketi yeterli değil, ancak 13 Eylül günü başka bir Türkiye'nin kapısının aralanması için 'evet' demek gerekir" dedi.

"12 Eylül'de sandıktan 'hayır' çıkarsa başbakanını asmış bir ülkenin yargısının ve ordusunun devamı olacak" diyen Mansur, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O mayınlarda ölen çocukların annesi babası acaba aşını, işini mi düşünüyor, yoksa çocuğunun katilinin hesabını soramamanın acısını mı yaşıyor? Bu, tamamıyla CHP ve MHP'nin söylemi. Barış istemeyenlerin, savaşın devam etmesini isteyenlerin söylemi.
"Bu ülkede ağzından köpükler saçarak savaş isteyenlere hiçbir şey olmadı. Ne zaman bir insan 'barış' dediyse; Hrant gibi öldürüldü. Şimdi bu düzenin devam edip etmemesini tartışıyoruz. Askerle yargıdan hiçbir hesap sormamaya devam edecek miyiz etmeyecek miyiz? Barışı istiyor muyuz, istemiyor muyuz? Yoksa darbeleri istiyor muyuz, istemiyor muyuz? Hepsi bu. O nedenle her şeye rağmen bu anayasaya 'Yetmez ama evet' diyoruz."
"Yetmez ama Evet"çiler 29 Ağustos'ta, saat 15:00'te Tünel meydanından Taksim meydanına doğru yürüyüş yapacaklarını duyurdu. Salonda kampanyaya destek amacıyla bağış toplamak için sepet gezdirildi.


Etiketler: yaşam, siyaset
nefret