21/03/2017 | Yazar:

Çanakkaleliler 18 Mart törenleri dolayısıyla şehirde yaşanan sorunlar ve tören öncesi gençlerin gözaltına alınmasına ilişkin bir araya geldi.

Çanakkaleliler kent haklarına sahip çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çanakkaleliler 18 Mart törenleri dolayısıyla şehirde yaşanan sorunlar ve tören öncesi gençlerin gözaltına alınmasına ilişkin bir araya geldi.

Çanakkale halkı, 18 Mart'ın ‘zulme dönüşmesi’ üzerine, bir araya gelerek sorunlarını dile getirdiler. 18 Mart Cumartesi Golf Çay Bahçesi önünde halkın farklı kesimlerinden kalabalık bir kitle bir aradaydı.

‘Bayram değil eziyete dönüştü’

‘Çanakkale HAYIR’ adına söz alan Muzaffer Dağtekin, ‘Biz bugün özgürlüğün, barışın ve hoşgörünün kenti Çanakkalemiz'in, 18 Mart Deniz Zaferi törenlerinde protokol güvenliği gerekçe gösterilerek, bizzat devlet eliyle terörize edilmesine karşı toplanmış bulunuyoruz. 18 Mart tarihi 3-4 yıldır Çanakkaleli için bayram değil, evlere hapsolmanın, evlerinden işyerlerine ulaşırken eziyet çekmenin tarihi olmuştur’ dedi.

Dağtekin; kendi şehirlerine yabancılaştıklarından, ana arter yolların kapatılmasından, örülen bariyerlerden ve şehrin her adımını polislerin çevirmesinden bahsetti. CHP'nin HAYIR afişlerinin asılmasına Eceabat Belediyesi'nin izin vermediğini ve YSK'nın bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyerek hukuksuz davrandığını hatırlattı.

‘Gözaltına alınan gençler Çanakkale'nin parçası’

Dağtekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şehre her gelişi öncesi yaşanan gözaltılarla ilgili ise şöyle konuştu:

‘Son bir haftada şehrimizde 35 genç gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, Çanakkale HAYIR olarak birlikte çalışma yürüttüğümüz gençlerdir. Bu gençlere birtakım örgüt üyelikleri yakıştırılmaya çalışılarak marjinalize edilmekte, güya halktan koparılmaktadır. Gençler; Ezine, Biga, Eceabat, Yenice gibi ilçe emniyetlerine gönderilerek onlara ulaşılması zorlaştırılmıştır. Yasal olmayan bir biçimde 5 gün avukatlarla görüşme yasağı uygulanmaya çalışılmış, bu zorbalık avukatların ısrarlı zorlamalarıyla düzeltilebilmiştir. Bu gençler Çanakkale'nin bir parçasıdır, gözaltıları sona erene kadar olayın peşini bırakmayacağımızın bilinmesini istiyoruz’ dedi.

‘Şehrimize sahip çıkacağız’

Ardından Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy söz aldı. Bir önceki gece sivil polislerin kendisini evine kadar takip ettiğini, 18 Mart'ta ise yolda aracını durdurup, gerekçe göstermeksizin arama yapmak istediklerini ve 20 dakika beklettiklerini belirtti. Sürekli kamuoyunun gözleri üzerinde olan bir insan olmasına rağmen, sivil polislerin baskısından kendini güvende hissetmediğini söylerken, öğrencilerin üzerindeki baskının çok daha yoğun olduğunu dile getirdi. ‘Biz Çanakkaleli yurttaşlar olarak, bunlara göz yummayacağız ve şehrimize, hayırımıza sahip çıkacağız’ dedi.

17 Mart Cuma günü pazar alanında HAYIR bildirisi dağıtırken, halkın tepkisine rağmen yaka paça gözaltına alınan iki gencin hangi ilçede tutulduğu bilgisi 24 saatten uzun süredir avukatlarına dahi söylenmezken, gece saatlerinde Bayramiç İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde tutuldukları öğrenildi.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam