28/04/2014 | Yazar: Kaos GL

Çankaya Üniversitesi Fikir Atölyesi geçtiğimiz Pazartesi ‘LGBT Hakları ve Toplumsal Cinsiyet’ konulu bir panel düzenledi.

Çankaya Üniversitesi LGBT Haklarını Konuştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Çankaya Üniversitesi Fikir Atölyesi geçtiğimiz Pazartesi “LGBT Hakları ve Toplumsal Cinsiyet” konulu bir panel düzenledi. Üniversitesinin Balgat Kampusu’nda gerçekleşen panele Kaos GL Derneği avukatı Hayriye Kara ve aktivist yazar Çiğdem Şentürk konuşmacı olarak katıldı.
 
Panel, açılış konuşmasının ardından Kaos GL Derneği avukatı Hayriye Kara’nın sunumuyla başladı. Kara, Anayasada tanımlanan temel haklardan yaşam hakkı, beden bütünlüğü, örgütlenme özgürlüğü, ifade özgürlüğü, barınma, eğitim, sağlık ve çalışma hakkına erişim konusunda LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) maruz kaldığı hak ihlallerine değindi.
 
Temel Hakları Sınırlamanın Bahanesi: Genel Ahlâk
Anayasada tanımlanan tüm temel hakların sınırlandırılmasında “genel ahlâk”a aykırı olma kriterinin yer aldığını, “genel ahlâk”ın ne yasal mevzuatta ne de yargı içtihatlarında tanımlanmadığını ifade eden Kara, kavramın bireysel önyargılarla uygulamada LGBT’lere yönelik hak ihlallerini meşrulaştırmak için kullanıldığını belirtti.
 
Kara sunumunda LGBT’lere yönelik ayrımcılığı ve nefret suçlarını önlemeye yönelik herhangi bir mevzuat ya da politika olmadığını, hak ihlalleri raporlanmasının da LGBT örgütleri tarafından yapıldığını söyledi. Medyada LGBT’lere yönelik nefret söyleminin “ifade özgürlüğü” denilerek cezasız kaldığına dikkat çeken Kara, Yeni Akit gazetesinin “Saplınlar Okullara Sızıyor” başlıklı haberini örnek gösterdi.
 

Panelde ikinci olarak aktivist yazar Çiğdem Şentürk bir sunum yaptı. Toplumsal cinsiyet ve cinsiyet kodlarına değinen Şentürk, dayatılan cinsiyet kodlarına karşı bireysel mücadelenin önemini vurguladı.

*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmiştir.

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam