01/04/2022 | Yazar: Aras Örgen

Çankaya Belediyesi 2019-2023 Yerel Eşitlik Eylem Planı İlerleme Raporu Toplantısı ve Yerel Yönetimlerde Eşitlik Paneli’nde, ilçenin kapsayıcılığı ve gelecek planları konuşuldu.

Çankaya Yerel Yönetimlerde Eşitlik Panelinin ardından: Çankaya herkesin mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraflar: Seçin Tuncel / Kaos GL

Çankaya Belediyesi 2019-2023 Yerel Eşitlik Eylem Planı İlerleme Raporu Toplantısı ve Yerel Yönetimlerde Eşitlik Paneli’ni 31 Mart Perşembe günü Ankara’da gerçekleştirdi.

Programa çeşitli alanda çalışan sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediyenin çeşitli müdürlüklerinde çalışan personel katıldı. 

Etkinliğin ilk oturumu Çankaya Belediyesi’nin rapor sunumu ile başladı. İlknur Üstün moderatörlüğünde sunulan raporda belediyenin 2019 yılından bu yana yaptıkları ve 2023’e kadar yapacakları aktarıldı. Ardından katılımcıların soru ve katkılara geçildi. 

Gelen katkılar en temelde raporun önemine değindi ancak kapsayıcılık yönünde halen yeterisizlik olduğuna işaret etti. Sivil toplum örgütlerinden gelen temsilciler ve belediyeden gelen katılımcılar; mülteci kadınların anılmaması, LGBTİ+’lara dair çalışmaların yetersiz kalması, müdürlük hizmetlerinin verdiği toplumsal cinsiyet çalışmalarına rağmen belediyenin içerisinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin devam etmesi, evcil hayvan hizmetlerine kapsamında bir hayvan mezarlığının olmaması, engelli kapsayıcı alanların eksikliği, barınma ve sığınma evi sorunları gibi konularında raporun ve planın yetersizliğine dikkat çekti.

LGBTİ+’lar özelinde ise, 17 Mayıs Derneği’nin yakın zamanda hazırladığı Çankaya Kent Masalları raporunun belediyenin birçok biriminde aktarılması ve paydaşlarına yaygınlaştırılması gerektiği ve raporda ortaya çıkan bulgulardan yola çıkarak, Çankaya’nın aslında LGBTİ+’lar için varsayıldıydı kadar güvenli olmadığı, sığınma evlerinin LGBTİ+’ları kapsamaması, belediyenin test ve gönüllü danışmanlık merkezinin görünürlüğü ve bilinirliğinin yaygınlaştırılması gerektiği, LGBTİ+’ların ve spesifik olarak LGBTİ+ gençlerin Çankaya’da yaşadıkları barınma sorunları dile getirilen konular oldu. 

cankaya-yerel-yonetimlerde-esitlik-panelinin-ardindan-cankaya-herkesin-mi-1

Tüm bunlara ek olarak Çankaya Belediyesi Eşitlik Birimi ile sivil toplum arasındaki çalışmaların diyalog ve birlikte iş yapma noktasında önemli bir ilişki olduğu belirtildi. 

Ardından Çankaya Belediyesi’nden Ülkü Karaalioğlu, belediye içerisinde toplumsal cinsiyet çalışmalarına yüksek personel katılımı olmamasına dair özeleştirilerini ilettikten sonra, LGBTİ+’lar için bir sığınma evi hayalleri olduğunu ancak bunu hayata henüz geçiremediklerini belirtti. Diğer öneri ve eleştirileri de dikkate alacaklarına belirttikten sonra günün ilk kısmı sona erdi.


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam