05/06/2014 | Yazar: Kaos GL

6 Haziran 2013’te Gezi Parkı’nda kurulan Çapul TV yayın hayatında 1. yılını dolduruyor.

Çapul TV 1 Yaşında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
6 Haziran 2013’te Gezi Parkı’nda kurulan Çapul TV yayın hayatında 1. yılını dolduruyor.
 
Yıl boyunca direniş neredeyse orada olan Çapul TV, 2. yaşına girdiği ilk hafta da direniş ve medya üzerine özel programlarıyla yine parklarda, sokaklarda olmaya hazırlanıyor.
 
Çapul TV sokaklardan, parklardan ve direniş alanlarından kesintisiz süren yayınını bu bir yıl içinde biri İstanbul diğeri Ankara’da olmak üzere gönüllülerin katkılarıyla kurulan iki stüdyosu ve “direniş muhabirliği eğitimleri”nde buluştuğu İzmir Direniş Muhabirleri gibi yüzlerce gönüllü muhabiri ile zenginleştirdi. Gücünü yalnızca direnişçilerin gönüllü emeği ve katkılarından aldı.
 
İlkesel olarak reklam ve sponsor kabul etmedi. Çapul TV’yi büyüten bütün emek ve ekipmanlar gönüllü katkılarla sağlandı.
 
“Alternatif Medya” üzerine etkinlikler ve eğitim çalışmaları düzenleyebilmek ve katkılar için hesap verilebilir bir kanal oluşturmak için Alternatif Medya Derneği’ni kurdu.
 
Çapul TV’nin 1 yılı:
Gezi Parkı’nda (6-15 Haziran) 10 gün boyunca ustream üzerinden yaptığı yayın, yalnızca internet üzerinden 1,5 milyon kişiye ulaştı.
 
8 televizyon kanalı (Halk TV, Hayat TV, İMC TV, TV 10, Ulusal Kanal, Kanal artı 1, Besta Nuçe) Çapul TV yayınlarını kendi ekranlarına taşıdı.
 
24 Ekim’de İstanbul’da kurduğu stüdyodan düzenli yayına geçti. Ardından bir stüdyo da Ankara’da kuruldu.
 
Bu sürede çoğu periyodik 14 özgün program yayımladı.
 
145 bin twitter, 20 bin facebook takipçisine ulaştı.
 
Haziran İsyanı’nın ardından Eylül direnişinde, Berkin Elvan’ın cenazesinde, Soma eylemlerinde yine yüz binlerce izleyiciye ulaştı.
 
Berkin Elvan’ın cenaze törenindeki saldırının görüntüleri gibi dava dosyalarına delil olarak giren kayıtları oldu.
 
Hakkında yerli yabancı sayısız röportaj yayımlandı ve üzerine pek çok akademik tez hazırlanıyor.
 
Kuruluşuna ön ayak olduğu Alternatif Medya Derneği aracılığıyla 15 ilde 200’e yakın kişiye “direniş muhabirliği” eğitimi verdi.
 
Türkiye’de 20 ilden, ayrıca Kıbrıs’tan canlı yayınlar yaptı. Ayrıca banttan yayınlarla Venezüella ve İtalya’dan bildiriyor.
 
Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin dayanışma ödülüne layık görüldü.
 
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin düzenleyicilerinden biri oldu.
 
Çapul TV i-pad’i, yolsuzluk görüşmelerinin TV’den verilmediği 5 Mayıs günü Melda Onur’un ustream yayınında kullanılmak üzere TBMM’ye girmeyi de başardı.
 
Gezi Parkı’ndaki röportajların video arşivine ulaşmak için şu bağlantıya; Çapul TV üzerine makalelerin, Gezi Parkı’ndaki yayın süresinde twitter hesabından paylaşılanların ve seçme bazı röportajların yer aldığı e-kitap’a ulaşmak için ise buraya tıklayabilirsiniz. 

Etiketler: medya
İstihdam