25/07/2023 | Yazar: Eylem Esen Arabacı

Ankara Onur Haftası’nın son gününde Destina “Çarktayken Atölyesi”ne seks işçilerinin yaşadığı sorunları, sokaktaki dayanışmayı ve seks işçiliğinin mücadeleyle ilişkisini anlattı.

“Çark da aktivizme dair” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
9-14 Temmuz tarihlerinde Ankara’da gerçekleşen Onur Haftası etkinliklerinden biri “Çarktayken Atölyesi”ydi. 14 Temmuz’da gerçekleşen atölyenin konuşmacısı Destina oldu.
Destina atölyeye “çark” üzerine konuşarak başladı: “Çark dediğimiz olay, caddenin belirli bir yerinde ya da bir bölümünde ama caddede mesafeni kendi ayarladığın, müşteri bulduğun alana denir. Müşteri bulma alanıdır kısaca. Mesafeni, konumunu kendin ayarlarsın”.

Sokakta dayanışma?

Seks işçiliğinin tehlikeli risklerinden, zorluklarından da bahseden Destina sokakta çalışmanın güvensizliği, seks işçilerine yönelik önyargı ve nefretin yol açtığı sorunları anlattı. Destina, “Ben kulüplerde çalıştığım dönemlerde tehlikeli risk çok azdı. Müşteriyi kulüpte diğer seks işçiliği yapan translar da görüyordu, garsonlar da görüyordu. O yüzden daha güvenli bir alan oluyordu. Evime gittiğimde yarım saat veya kırk dakika sonra kulübe dönmezsem arkadaşım arayabiliyordu veya garsonlar arıyordu. Şimdi yalnız çalışıyorsun. Her türlü riskle karşı karşıyasın” diyor.
Sokakta dayanışmanın önceki yıllara kıyasla azaldığına dikkat çeken Destina seks işçilerine yönelik ayrımcılığa dikkat çekti.

“Çark bize aittir”

Destina konuşmasını seks işçiliğinin de bir aktivizm alanı olduğunu söyleyerek bitirdi: “Oruspular için, seks işçileri için her yer çark alanıdır. Bizler birer seyyar satıcı gibiyizdir. Kendimizi taşıyarak, kendimizi satarız. Çark bize aittir ve her yeri birer çark ve aktivizm alanı haline getirebiliriz. Ben gelen müşterilere cinsel sağlık, seks işçiliği hakkında bilgi veriyorum. Çark alanlarımız yani müşteri alanlarımız, aslında birer aktivizm alanıdır aynı zamanda ve kendi güvenliğimizi adım adım sağlamalıyız.”

Etiketler: insan hakları, yaşam, çalışma hayatı
İstihdam