11/01/2011 | Yazar: Kaos GL

LGBT hakları savunucusu, AP Parlamenteri Michael Cashman, Hrant Dink anıs

LGBT hakları savunucusu, AP Parlamenteri Michael Cashman, Hrant Dink anısına konferanslara katılmak üzere İstanbul ve Ankara'ya geliyor.

2011 Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Konferansı, 14 Ocak Cuma günü, 15:00’te Boğaziçi Üniversitesi’nde. Konferans, okul dışından katılıma açık olacak.

Ankara'da, ODTÜ'deki konferans ise 17 Ocak Pazartesi günü, 15:00'te başlayacak. 
 
 
Boğaziçi Üniversitesi’nde senede bir yapılan “Hrant Dink Anısına Konferans”ın bu seneki konuşmacısı Britanyalı eski bir oyuncu, insan hakları ve LGBT eylemcisi ve Avrupa Parlamentosu üyesi Michael Cashman.
 
Cashman’ın “Düşün ki Yabancı Sensin: Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Bireylerin Haklarını Savunmak” başlıklı konuşmasına bu sene Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Sosyoloji ve Tarih bölümleri evsahipliği yapıyor. Cashman’ın konferansı, 14 Ocak Cuma günü saat 15:00’te, Boğaziçi Üniversitesi Büyük Toplantı Salonu’nda (BTS) gerçekleştirilecek. Konferans, okul dışından katılıma açık olacak.
 
Boğaziçi Üniversitesi’nin her sene gerçekleştirdiği “Hrant Dink Anısına Konferans”ın birincisi, Hrant’ın ilk ölüm yıldönümünde Hintli yazar ve aktivist Arundhati Roy tarafından verilmiş; “Çekirgeleri Dinlemek” başlıklı sarsıcı konuşma kayıptan kaynaklanan acı ve adalet umudunun aynı anda ve daha yoğun hissedilmesini sağlamıştı. 2009’daki ikinci konuşmayı Britanya’nın dünyaca ünlü insan hakları hukukçusu Sir Geoffrey Bindman vermiş ve “İfade Özgürlüğü: Evrensel Bir Hak” başlıklı konuşması, konunun ulusal ve uluslararası hukukta geldiği nokta ile ülkemizin bu konuda ortaya koyduğu anomaliyi olgusal olarak görmemizi sağlamıştı. 2010’daki üçüncü konuşmayı veren dünyaca ünlü Kanadalı gazeteci, yazar ve aktivist Naomi Klein ise, Tutarlı Olmanın Gücü: Batı Medyasında Filistin’in İnsanlığını Savunmak” başlıklı konuşmasında uluslararası alandaki adalet taleplerinin medyanın ya da hükümetlerin indirgemeciliğine ve engelleyiciliğine rağmen nasıl savunulabileceğini çok canlı ve etkileyici bir biçimde tartışmıştı.
 
Düşün ki Yabancı Sensin: Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Bireylerin Haklarını Savunmak
Konferansın 2011 konuşmacısı Michael Cashman, “Düşün ki Yabancı Sensin: Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Trans Bireylerin Haklarını Savunmak” başlıklı konuşmasının içeriğini şöyle özetliyor:
 
“Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler her toplum ve kültürde daima vardılar ama sahip oldukları insan hakları, diğer cinsel kimlik sahipleriyle eşit olması gereken yaşama ve sevme hakları, diğerlerini memnun etme adına sıklıkla kurban edilmiştir. Lgbt bireylerin eşitlik ve özgürlük taleplerine karşı çıkanlar, din, kültür ve aileyle ilgili değerlere dayanırlar. Siyasi partiler ve siyasetçiler onların eşitlik taleplerini genellikle görmezden gelir ya da doğrudan bunu önlemeye çalışırlar. Pek çok lgbt birey ya ailelerinden uzaklaşıp çifte hayat yaşamak ya da kimliklerini açığa vurmayı tercih edip hayatlarının hemen her alanında ayrımcılık olasılığıyla yüzleşmek zorundadır. Bununla birlikte, pek çok ülkede devlet lgbt bireyleri korumak için hiçbir önlem almaz. Ayrımcılık karşıtı yasaların esamesi okunmazken nefret suçları ve yargısız infazlar sıklıkla görülür. Öte yandan, sert bir muhalefete rağmen Avrupa ve başka yerlerde olumlu gelişmeler sağlanmışsa da, bugün lgbt bireylerin haklarına karşı yükselen bir dalga kendini endişe verici bir biçimde görünür kılmakta. Lgbt bireyler karşılaştıkları önyargılar ile eşitsizliğe doğrudan meydan okuyorlar, ama hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık da artışta. Hoşgörüsüzlük son ekonomik krizle daha da şiddetlenmekte. Bu sorunlar doğrultusunda, bu konuşma öncelikle eşitliğe karşı direncin nereden kaynaklandığına, bu direncin dayanaklarına ve itirazlarına bakacak; ve bunun ardından, eşitlik talebinin neden desteklenmesi gerektiğini ortaya koyacak.”
 
Michael Cashman kimdir?
Cashman, Türkiye’ye ilk defa 2003 yılında, Kaos GL Sempozyumuna katılmak üzere gelmişti. Daha Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’ya katılmak üzere yeniden gelen Cashman, “Homofobi Karşıtı Yürüyüş”e de katılmıştı.
 
Michael Cashman eski bir aktör, insan hakları eylemcisi ve Britanya İşçi Partisi’nin Avrupa Parlamentosu üyelerindendir. Avrupa Parlamentosu’nda İşçi Partisi’nin insan hakları sözcüsü ve Avrupa Birliği’ndeki azınlıklara yönelik ayrımcılığın önde gelen eleştirmenlerindendir. Avrupa Parlamentosu’nun Gey ve Lezbiyen Meseleleri Kurullararası başkanı olarak, homofobinin Avrupa’nın her yerindeki yükselişini ele alan partiler üstü bir koalisyona öncülük etmekte. Birleşik Krallık’taki lezbiyen ve gey eşitlikleri örgütü Stonewall’un kurucularından olarak, Polonyalı siyasetçiler arasında artan nefret söylemine karşı 2006 Varşova gey onur yürüyüşünü destekledi ve 2009’da Kuzey Kıbrıs’ta lgbt bireylerine yönelik ayrımcı yasaları kaldırtmaya çalışan Homofobiye Karşı İnisyatif’e katıldı. Avrupa Parlamentosu’ndaki İlerici Sosyalist ve Demokratlar Grubu’na üye ve Güney Afrika’yla İlişkiler Heyeti başkanıdır. İşçi Partisi hükümetiyle eşitlik ölçüleri konusunda çalışmalar yapmış olan Cashman, şu anda da İşçi Partisi Ulusal Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı’dır. 1998’de İnsan Hakları İçin Amerikan Tabipler Derneği’nin Özel Hizmet Ödülü’nü almış ve insan hakları çalışmaları nedeniyle 2007’de Staffordshire Üniversitesi’nce onursal doktorayla ödüllendirilmiştir.


Etiketler: insan hakları
İstihdam