11/10/2014 | Yazar: Kaos GL

Kobanê eyleminde öğrenci ve akademisyenlerin kampüsten gözaltına alınmasının ardından Cebecili akademisyenler polisin üniversiteye girmesine izin veren Rektörü protesto etti.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’de Kobanê’ye destek eyleminin ardından çevik kuvvetin kampüs ve bina içlerine girerek öğrenci ve akademisyenleri darp ederek gözaltına almasının ardından Cebecili akademisyenler Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş’i protesto etmek için Rektörlük önünde eylem gerçekleştirdi.
 
Cebeci Kampüsü’nde yapılan Kobanê’ye destek eylemine polis saldırısının ardından Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş’in izni ile çevik kuvvetin kampüs içine girerek öğrencileri ve 5 akademisyeni gözaltına alınması Rektörlük önünde protesto edildi.
 
Sendika.org’un haberine göre Eğitim-Sen ile Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Çalışanları tarafından yapılan eylemde akademisyenler İbiş ile görüşme talep etti. Ancak İbiş, senato toplantısı olduğunu, bir görüşme olacaksa da bunun rektör yardımcısı ile 3-5 kişilik bir heyet arasında olabileceğini söyleyerek bu talebi reddetti. Akademisyenler de görüşmenin bir heyetle değil gelen tüm akademisyenlerle gerçekleşmesini isteyerek Rektörlük önünde alkış ve sloganlarla ses çıkarma eylemi gerçekleştirdi. Eylemde “Yandaş rektör istemiyoruz”, “Polis defol üniversiteler bizimdir” sloganlarını atıldı. Ses çıkarma eyleminin ardından basın açıklamasını Doç. Dr. Alev Özkazanç gerçekleştirdi. Açıklamada Rektör İbiş’e polise verilen izine tepki gösterilerek 3 soru soruldu. Sorular şöyle:
 
1) Böyle bir izne neden gerek görülmüştür? Bu izin verilmeden önce kampüs yönetimi ve çalışanlarının bilgisine başvurulmuş mudur? Rektör, polis üniversiteye girdiğinde üniversitenin daha güvenli bir yer haline geldiğini mi düşünmektedir? Kampüsteki çalışanların ve öğrencilerin can güvenliğini tehlikeye attığının farkında mıdır?
 
2) Rektör bir süredir genel olarak Cebeci Kampüsü ve özelde Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni hedef gösteren açıklamalarıyla can güvenliğimizi tehdit ettiğinin farkında mıdır?
 
3) 10 Ekim Cuma günü Cebeci Kampüsü’nde, eğitim ve öğretime neden ara verilmiştir? Bu durum öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesi anlamına gelmez mi?
 
Basın açıklamasının ardından Rektörlükle görüşen akademisyenlerden Doç. Dr. Kerem Altıparmak görüşmeyi aktardı. Rektörlükten verilen bilgiye göre İbiş’in imzası ile polisin kampüse girişinden 40 dakika önce emniyete gönderilen yazının rutin olduğu, bu yazının polisin kampüse girişine izin vermediği iddia edildi. İbiş, emniyetle kurduğu ilişki sayesinde gözaltındakilerin erken serbest bırakılmalarını sağladıklarını da iddia etti.
 
Bu bilgilendirmenin ardından akademisyenler yaşanan olayın kapatılamayacağını belirtti ve atılacak somut adımlarla ilgili 13 Ekim Pazartesi günü toplantı yapmaya karar verdi. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam