31/08/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Rusya LGBT Ağı, Ibragim Selimkhanov’un zorla Çeçenistan’a götürülüp, bölgedeki eşcinseller hakkında bilgi alması için kendisine baskı yaptığını duyurdu.

Çeçenistan eşcinselleri alıkoymaya devam ediyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Aleksandr Chizhrnok

Rusya LGBT Ağı, Dağıstanlı Ibragim Selimkhanov’un Mayıs ayında Moskova'da kaçırılıp, zorla Çeçenya'nın başkenti Grozni'ye getirildiğini ve burada yetkililerin bölgedeki eşcinseller hakkında bilgi alması için kendisine baskı yaptığını duyurdu.

Grup 25 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Çeçen yetkililerin günler sonra kaçırılan Selimhanov'u Grozni'de ikamet eden annesine teslim ettiğini söylüyor. Açıklamada annesinin evine getirilen Selimkhanov’un takip edilmeye devam edildiği belirtiliyor. Selimkhanov kendisini kaçıranları polise şikayet etti.

İnsan hakları grupları, Çeçenistan'ı, kaçırma, işkence ve yargısız infazlar da dahil olmak üzere LGBTİ+’ları hedef almakla suçluyor ancak Çeçen yetkililer suçlamaları reddediyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü değerlendirdi

Selimkhanov’un kaçırılmasına dair Rus LGBT Ağı’nın açıklamasını İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Tanya Lokshina ve Kyle Knight’ın değerlendirdi. Lokshina ve Knight, Çeçenistan’dan benzeri tehditler ve insan hakları ihlalleriyle ayrılmak zorunda kalan LGBTİ+’ların yaşamak için gittikleri ülkelerde de takip edilmeyi sürdürdüklerine dikkat çekiyor:

“Eylül 2017'de, Çeçenya'dan kaçıp Kanada'ya vardıktan sadece aylar sonra, bir gey tehditlerle karşı karşıya kaldı. Polis, iki Çeçen erkeğin onu bir flört uygulamasıyla tuzağa düşürdüğü ve ardından cinsel yönelimi nedeniyle hakaret ettiği iddialarını araştırdı.”


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam