04/09/2006 | Yazar: Kaos GL

O, cinselliğini kullanmadan, hatta erkek cinselliğine karşı bedeni ve zekasıyla sinema dünyasının en güçlü kadınlarından biri oldu.

Çelik Manolya: Jodie Foster Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı O, cinselliğini kullanmadan, hatta erkek cinselliğine karşı bedeni ve zekasıyla sinema dünyasının en güçlü kadınlarından biri oldu. Beyazperdede görünen yüzü Hollywood’un kadınlara biçtiği ifadeyi hiçbir zaman taşımadı. Erkeklerin kurallarına göre yeterince sert ve soğuk kaldı ama kimliğinden asla taviz vermedi.

KAOS GL

1962’de Los Angeles’da dünyaya geldi. Asıl adı Alicia Christian Foster. Gösteri dünyasıyla ilk tanışması, dört yaşındayken rol aldığı reklam filmiyle oldu. Sekiz yaşına kadar 40’tan fazla reklam filminde göründü. 10 yaşındayken ‘Napoleon and Samantha’ filmiyle sinemaya adım attı. Bunu bir yıl sonra ‘Tom Sawyer’ adlı film izledi.



Foster, 14 yaşındayken Martin Scorsese'nin unutulmaz filmi ‘Taksi Şoförü’ndeki (Taxi Driver) ‘küçük fahişe’ performansıyla Oscar'a aday gösterildi. 1988 yılı Foster için bir dönüm noktasıydı; ‘Sanık’ta canlandırdığı tecavüz mağduru rolü ona ilk Oscar'ını getirdi. Üç yıl sonra ‘Kuzuların Sessizliği’ ile ikinci Oscar’ını kucakladı. Aynı yıl, başrolünü de oynadığı ‘Küçük Adam Tate’ filmini yönetti. 1995 yılında ‘Yılbaşı Tatili’ ile ikinci kez kamera arkasına geçen Foster yapımcılığını da üstlendiği ‘Nell’ ve 1999 yapımı ‘Mesaj’ ile Altın Küre’ye aday oldu. Aynı yıl ‘Genç Kız ve Kral’ ile 2002 yılında ‘Panik Odası’nı filmografisine ekledi. 2005’te ‘Uçuş Planı’ ile Foster bir filmi tek başına götürebileceğini bir kez daha kanıtladı. Son olarak ‘İçerideki Adam’la kariyerinin en iyi oyunlarından birini verdi.



Sosyal yaşamını sır gibi saklamayı bilen Foster, yapay yollardan dünyaya getirdiği iki erkek çocuğun babasının kim olduğunu açıklamadı.

Jodie Foster tek başına çıktığı zirvede erkeklere rağmen kalmayı hep başardı. Cinselliğini kullanmadan, hatta erkek cinselliğine karşı bedeni ve zekasıyla sinema dünyasının en güçlü kadınlarından biri oldu.



Jodie Foster’a daha çok yaklaşmak için:

İzle!

• Nell – Michael Apted, 1994 (Türkiye’de DVD’si çıktı)

• Küçük Adam Tate – Jodie Foster, 1991 (Türkiye’de DVD’si çıktı)

• Kuzuların Sessizliği – Jonathan Deme, 1991 (Türkiye’de DVD’si çıktı)

• Sanık - Jonathan Kaplan, 1988 (Türkiye’de DVD’si çıktı)


* Diğer GLBT Ünlüler:

[[Siyah ve eşcinsel: James Baldwin]]

[[Kendine ait bir kadın: Virginia Woolf]]

[[En iyi arkadaş: Rupert Everett]]


Etiketler: kültür sanat
İstihdam