27/09/2010 | Yazar: KAOS GL

Modacı Cemil İpekçi'nin "Bir Doğu Masalı Dört Mev

Cemil İpekçi, Medresede İptal Ettiği Kokteyli Dara'da Düzenledi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Modacı Cemil İpekçi'nin "Bir Doğu Masalı Dört Mevsim" adlı defilesi, ilçedeki sivil toplum örgütlerinin tepkilerine rağmen tarihi Kasımiye Medresesi'nde, güvenlik gerekçesiyle iptal edilen kokteyl ise tarihi antik kent Dara'daki açık alanda gerçekleştirildi.





Modacı Cemil İpekçi, Mardin'deki Kasımiye Medresesi'nde gerçekleştirdiği "Bir Doğu Masalı Dört Mevsim" isimli defilesinin güvenlik nedeniyle iptal edilen kokteylini, tarihi antik kent Dara'daki açık alanda düzenledi.
 
Kokteylde Mardin yöresel kıyafetleri içindeki genç kadınlar, davul zurna eşliğinde halay çekti, Dara köylüleri Cemil İpekçi ve mankenlerle birlikte hatıra fotoğrafları çektirdi. Agora alanında kurulan standlarda ise Halk Eğitim Merkezi'nde üretilen el sanatları eserleri ile defilede mankenleri giydiği elbiseler sergilendi.
 
Kokteyl sonunda İpekçi, defilesine sponsor olan ve destek verenlere Cemil İpekçi Altın Nar ödüllerini verdi. İlk ödül, Mardin Valisi Hasan Duruer'indi. Duruer, ödülünü aldıktan sonra defilenin Kasımiye Medresesi'nde yapılmasına tepki gösteren sivil toplum örgütlerine, Mardin'in bu kadar reklamını yaptıkları için teşekkür etti; "Cemil İpekçi'yi moda atölyesini görmeden, insafsızca eleştirdiler. Buradaki etkinlikler, kendilerine en güzel cevap oldu" diye konuştu.
 
700 yıllık medresede tartışmalı defile
Mardin'de Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı Cemil İpekçi Atölyesi'ni kuran ve kadınlara eğitim veren İpekçi'nin, bu atölyede üretilen giysileri 700 yıllık Kasımiye Medresesi'nde "Bir Doğu Masalı Dört Mevsim" adlı bir defileyle tanıtma kararına, ildeki sivil toplum örgütleri tepki göstermişti.
 
Aralarında Memur-Sen, Eğitim-Bir Sen, Ensar Vakfı'nın da bulunduğu 44 sivil toplum örgütünün temsilcileri, bir hafta boyunca medrese içindeki mescitte namaz kılmış ve geçtiğimiz Cuma günü, Cuma namazının ardından bir basın açıklaması yaparak defilenin iptal edilmesini istemişti.
 
Tepkiler üzerine Kasımiye Medresesi'nde geniş güvenlik önlemleri alınmış, İpekçi'ye bir koruma ekibi verilmiş ve kokteyl programı iptal edilmişti.
 
Ancak defile gerçekleştirilmiş, İpekçi'nin tasarladığı; kadife, pazen, tülbent ve yöresel kumaşlarla üretilen ve etnik desenler taşıyan kostümleri, Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Arapça şarkılar ve büyük bir görsel şov eşliğinde, 45 manken sunmuştu.
 
Defile sonunda bir manken, üç dini temsil eden simgelerin bulunduğu bir kıyafetle, elinde barışı simgeleyen bir dünya ve güvercin maketi ile sahneye çıkmıştı.
 
Vali Duruer, "Keşke bu olaya tepki gösterenler de burada olsalardı, herhalde çok farklı olurdu. Mardin büyük bir değişim ve gelişim yaşıyor. Tabii ki bu değişimler sancılı olacaktır. Biz yolumuza devam edeceğiz" demişti.
 
Sahneye yalın ayak ve elinde bir mumla çıkan İpekçi ise "Binlerce yıl bu topraklar, zalimler, krallar, hükümdarlar, güzeller ve çirkinler yetiştirdi. Geriye ne kaldı ki sadece harabeler ve efsaneler. Biz de birer efsane olmak istemiyorsak, gereken tek şey sevgi ve anlayışlı olmaktır" diye konuşmuştu. Ipekçi ayrıca Ekim ayında Mardin'de bir okul açacağını, defilede sergilenen kostümlerin satışında elde edilecek gelirin bu okulun yaşatılması için kullanılacağını da söylemişti.


Etiketler: kültür sanat
nefret