02/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) Cinsellik ve Cinsel Tedavi Kongresi’nin 14’üncüsü 16-18 Şubat tarihlerinde Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde düzenlenecek.

CETAD’ın Kongresi “Cinsel Sağlık, Haklar ve Tedaviler” temasıyla düzenlenecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

CETAD’ın 14’üncüsünü düzenleyeceği Kongre’nin teması “Cinsel Sağlık, Haklar, Tedaviler Mümkün” oldu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde düzenlenecek Kongre’de “Herkesin Cinsel Eğitime ve Terapiye Ulaşımını Kolaylaştırmak Mümkün mü?”, “Kadının Farklı Yaşam Dönemlerinde Cinsellik Mümkün”, “Tutulamayan/ Konuşulamayan / Hak Verilmeyen Gizli / Örtük Yas”, “Nörobilim: İnsanın Evriminde Üremeyi Alt Eden Cinsellik”, “Değişen Zamanlarda Cinselliğin ‘C’ Hali: Chemsex, Cybersex ve Chatbotlar…”, “Cinsel Taciz ve Şiddetle Mücadele Çalışmaları: Farklı Bağlamlardan Önleyici Uygulamalar”, “Cinsel Terapide Sınırlar ve Haklar”  konulu paneller yer alacak.

Kongre sadece alanda çalışan profesyonellere açık olacak

Sadece alanda çalışan profesyonellere açık olan Kongre’nin kayıt tarihleri ilerleyen bir tarihte paylaşılacak.

Kongre eş başkanları Münevver Hacıoğlu Yıldırım ve Ceyda Güvenç’in paylaştığı davet mektubunun satır başları şöyle:

“Temasını ‘’Cinsel Sağlık, Haklar, Tedaviler Mümkün’’ olarak belirlediğimiz bu kongrede, ülkemizde ve tüm dünyada cinsellik alanında artan sorunlar nedeniyle cinsel sağlığa erişimdeki güçlüklere, gün geçtikçe değerini daha çok anladığımız cinsel haklara ve pek çok alan-dışı ya da tıbbi hatanın olduğu ortama rağmen etik ve bilimsel ilkelere uygun tedavinin yapılabileceğine dikkat çekmek istedik. Bu anlamda her bireyin cinsel sağlığa erişiminin, hiçbir farklılık gözetilmeksizin herkes için cinsel hakların korunmasının önemini vurgulamak herkesin erişebileceği bilimsel etik cinsel tedavilerin mümkün olduğunu söylemek istedik. Kongre boyunca bu başlıkları bütün ayrıntıları ile hep birlikte tartışmayı umuyoruz. Bu kongrenin, cinsellik alanında hizmet veren farklı disiplinlerden profesyonellerin kendilerini daha yetkin hissetmelerini sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmakta önemli katkısı olacağını düşünüyoruz.
Cinsel sağlık konusunda hizmet sunan merkezlerin sınırlılığı, temel eğitimden başlayarak yapılması gereken cinsellik eğitiminin tıp fakültelerinde bile olmayışı, sunulabilen sınırlı miktardaki cinsel sağlık hizmetlerine erişimin önündeki engellere karşın cinsel sağlık mümkün demek istiyoruz.
Tüm dünyada ayrımcılığın yükseldiği, savaşların çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde temel insan haklarından biri olan cinsel hakların her bir birey için ayrım gözetmeksizin her koşulda korunması ve savunulması mümkün demek istiyoruz.
Ne yazık ki cinsel tedaviler pek çok tıp dışından bilimsel gerçeklerle hareket etmeyen kişilerin tedavi edici rolünde olabildiği bir alan. Bunun yanı sıra tıbbi uygulamalar sırasında mesleki sınır ihlalleri, tedavi edici rolünde olanın yeterli ve uygun eğitimi olmadığı halde uyguladığı cinsel terapiler, terapi olduğu söylenen ancak tıbbi hatadan cinsel zorlamalara kadar uzanan uygulamalar ve daha pek çok sorunlu yaklaşıma rağmen bilimsel etik, doğru cinsel tedaviler mümkün demek istiyoruz.”


Etiketler: insan hakları, kadın, sağlık, sağlık hakkı, etkinlik duyuru
İstihdam