14/09/2021 | Yazar: Kaos GL

Queer Troublemakers, “Hapishaneler ve Türkiye’de LGBTİ+ Mahpusluk” isimli yeni bölümünde CİSST’in LGBTİ+ tematik alan temsilcisi Meriç Doğan’ı konuk etti.

Ceza içinde ceza: Hapishaneler ve Türkiye’de LGBTİ+ mahpusluk Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Queer Troublemakers, podcast serisinin üçüncü sezonuna Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nde LGBTİ+ tematik alan temsilcisi Meriç Doğan’ı konuk alarak başladı.

Doğan, iki bölümlük seride doğuşundan başlayarak cezaevi sistemini cezaevi sistemini, mahpusların içinde bulunduğu şartları, LGBTİ+’ların Türkiye’de cezaevlerindeki durumunu anlattı. Adaletin bugünün sisteminde ne kadar sağlanabildiği masaya yatırıldı:

“Türkiye’de baktığımızda 19. yüzyılın sonlarına doğru modernleşme çabaları var. Burada nasıl suç ve suç işleme cinsiyetlendirilmiş olarak karşımıza çıkıyorsa, hapishane koşulları da öyle. Erkek tutuklulara ve suçlulara yönelik bir düzenleme olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda da aslında istatistiklere baktığımızda kadın ve erkek tutukluların %5’e %95 oranda olduğunu görebiliyoruz. Kadın ve erkek diyorum, ikili cinsiyet sistemine göre bir sistem var çünkü. Kadın ya da erkek olmadığınızda, Türkiye’de ceza infaz sisteminin içine girmiş olmak demek çok zorlayıcı olabiliyor. Cinsiyet kimliğinizin dışında cinsel yöneliminiz de sizi genel popülasyondan ayırıcı bir duruma dönüşebiliyor. Bizim iletişimde olduğumuz LGBTİ+ mahpuslara bir şekilde ya eski mahpuslardan doğru ya da aynı koğuşta kaldıkları mahpuslardan doğru ulaşmak mümkün oluyor. Biz doğrudan hapishanelere gidip ya da bilgi edinme başvurusuyla ‘Hangi hapishanede kaç tane LGBTİ+ mahpus var?’ ve ‘Koşulları nasıl?’ sorularına uzun süredir cevap bulamıyoruz.”

Dinlemek için tıklayın – Ceza İçinde Ceza: Hapishaneler ve Türkiye’de LGBTİ+ Mahpusluk (1. Bölüm)

Dinlemek için tıklayın – Ceza İçinde Ceza: Hapishaneler ve Türkiye’de LGBTİ+ Mahpusluk (2. Bölüm)


Etiketler: insan hakları
nefret