18/12/2009 | Yazar: Kaos GL

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na mektupla başvuran travesti bir hükümlü, “cinsiyet kimliği” nedeniyle kendisine ayrımcılık uygulandığını belirterek komisy

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na mektupla başvuran travesti bir hükümlü, “cinsiyet kimliği” nedeniyle kendisine ayrımcılık uygulandığını belirterek komisyondan yardım istedi. Okuma yazma kurslarına bile gönderilmediğinden yakınan hükümlünün başvurusunu işleme alan Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Adalet Bakanlığı’ndan, iddiaların incelenmesi için devreye girmesini istedi.


TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu geçen günlerde bir başvuru ve şikâyetle karşılaştı. İsminin ve kaldığı cezaevinin adının gizli tutulmasını isteyen travesti hükümlü, birkaç suçtan hüküm giydiğini ve cezasını çektiğini belirterek, kaldığı süre içinde cezaevi yönetimi tarafından cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılığa uğradığını bildirdi.

‘Gerekçe travesti olmam’

Okuma yazma bilmediğini, mektubu da bir arkadaşına yazdırdığını belirten hükümlü, anayasanın “eşitlik” ilkesine göre her Türk yurttaşının haklardan eşit şekilde yararlanmasının öngörüldüğünü belirterek, “Eşcinsel ve travestiler bazı yasalardan yararlanamaz maddesi bulunmamasına rağmen, ben ve benim durumumda olan insanlar en başta insan yerine konmadığımız için yüce makamınıza, bana ve benim durumumdaki insanlara yardımınız olacağı için başvuruyorum” görüşüne yer verdi.

Hükümlü mektubunda, “Okuryazarlığım yok. Mektubu hücre tabir edilen tek teklerde yatan bir hükümlü arkadaştan rica ettim, ben söyledim o yazdı. Bağlı olduğumuz cezaevi müdürlüğü ve savcısına defalarca müracaat etmeme rağmen okuma kurslarına gönderilmiyorum. Gerekçe olarak da travesti olmam gösteriliyor”?diyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam