10/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin on yedinci sayısı yayına girdi. Dergi bu sayısında tutukluluk süreçlerine, cezaevlerindeki koşullara ve de tutuklu ve yakınlarının deneyimlerine ağırlık veriyor.

Cezaevlerindeki Koşullara Feminist Yaklaşımlar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin on yedinci sayısı yayına girdi. İnternette www.feministyaklasimlar.org adresinden yayınlanan hakemli derginin yeni sayısı Türkiye’deki muhalif kesimlere yönelik baskı ve şiddet ortamının bir uzantısı olarak tutukluluk süreçlerine, cezaevlerindeki koşullara ve de tutuklu ve yakınlarının deneyimlerine ağırlık veriyor.   
 
İçeridekiler ve dışarıdakiler
 
 “Kadın Tutukluların Yaşadıkları Hak İhlalleri Üzerine” adlı söyleşide Eren Keskin’le kadın tutukevlerinde yaşananlar ele alınıyor. Bu söyleşinin ekinde ise kadın tutukluları çırılçıplak soyarak arama yöntemleriyle gündeme gelen Şakran Cezaevi’nin koşullarına dair yine Eren Keskin tarafından hazırlanmış rapor yer alıyor.  
 
“Tutuklu Yakını Olmak Üzerine” adlı söyleşi ise süregiden tutuklamaların dışarıdakileri nasıl etkilediğini feminist aktivist Gülfer Akkaya ile değerlendiriliyor. “Tutuklular Cezaevinde, Peki Yakınları?” adlı yazıda ise Burcu Tokat, Bakırköy Kadın ve Çocuk Tutukevi’ndeki yakınlarını ziyarete gidenlerle yapılan görüşmeleri kaleme aldı.
 
Sevgi Soysal ile kurgusal bir söyleşi
 
“Edirne’den Ardahan’a Uzanan Bir Tutukevinde Tutuklu Olmak!” başlıklı yazısında Ayten Sönmez Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu adlı kitabından hareketle Sevgi Soysal ile bir söyleşi kurguladı. Söyleşi, bugünün siyasal ortamına oldukça yakın olan 12 Mart hapishane ortamını bize kadınların gözünden sunuyor.
 
Karin Karakaşlı bu sayıda son dönemdeki kürtaj tartışmalarına “Asıl Kürtaj” isimli yazısıyla değiniyor. Devletlerin üreme politikalarının militarist ve milliyetçi politikalarla yaptığı işbirliğini ise Rela Mazali ile Rachael Kamel’in birlikte gerçekleştirdiği söyleşi ele veriyor. İsrail’deki nüfus politikalarını toplumsal cinsiyet perspektifinden ele alarak eleştirdikleri “Bebek, Daha Çok Bebek!” adlı söyleşi 2003 yılının İsrail’inden, bugünün Türkiye’sine ne kadar az şeyin değiştiğinin bir kanıtı niteliğinde...
 
Dergide ayrıca Lena Meari’den Sumud: Sömürgeleştirilmiş Filistin’de Sorguya Göğüs Germenin Felsefesi”, Volkan Yılmaz’dan “Yurttaşlığı ‘Açmak’: LGBT Bireyler ve Sosyal Politikalar” ve Nadezhda Alexandrova’dan “19. Yy. Bulgar Tarihinde Kadınlar, Ulus ve Anlatı” adlı makaleleri de bu sayımızda yer almakta.  
 
İletişim
Ayça Günaydın
0 535 726 76 56
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam