09/11/2011 | Yazar: Kaos GL

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Kasım ayı itibariyle cezaevlerinde tutuklu bulunan öğrencilere dair bir rapor yayınladı.

ÇHD Raporu; 500 Öğrenci Cezaevlerinde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Kasım ayı itibariyle cezaevlerinde tutuklu bulunan öğrencilere dair bir rapor yayınladı. Rapor, tüm Türkiye cezaevlerinde ki tutuklu öğrencileri kapsıyor. Ülke genelindeki cezaevlerinde tutuklu bulunan öğrencilerin tamamının isim listesine ulaşılmasının zor olduğu belirtilen raporda, 500’e yakın öğrencinin tutuklu olduğu belirtiliyor. YÖK’ün 30. Kuruluş yıldönümüne atıfta bulunulan raporda, ‘500 öğrencinin cezaevinde olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz’ deniliyor.
 
‘Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki tutuklu öğrenci sayısı tüm tutukluların yarısını oluşturuyor.’
Örnekseme açısından ‘Güneydoğu Anadolu’ bölgesine ilişkin ellerinde 50 tutuklu öğrencinin isim listesinin bulunduğu belirtilen raporda bu öğrencilerin de Diyarbakır, Mardin ve Midyat cezaevlerinde tutulduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca şu bilgiler yer alıyor: ‘Belirtmek gerekir ki bu cezaevlerindeki tüm tutuklu öğrenciler de listemize dâhil edilememiştir. Öte yandan Siirt, Van, Hakkâri bölgeleri de dikkate alındığında sadece güneydoğu anadolu bölgesindeki tutuklu öğrencilerin sayısının neredeyse tüm Türkiye’deki tutuklu öğrencilerin yarısı olduğu anlaşılmaktadır.

‘Uzun tutukluluk süreleri son derece vahim bir noktadadır’
Uzun tutukluluk sürelerinin hukuken kabul edilemez olduğu belirtilen raporda şöyle denildi: ‘Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül 22 aydır, Ege Üniversitesi öğrencisi Rauf Düzsöz 3 yıldır, gene Ege Üniversitesi öğrencileri Eyüp Aygen ve Erdi Açıkalın 2 yıldır tutukludurlar. Öte yandan listemizde bir ve bir buçuk yıllarını tutuklu olarak geçirmiş olan 20’nin üzerinde öğrenci bulunmaktadır. Açıkça görülmektedir ki tutuklu öğrenci sayısının fazlalığı bir yana, uzun tutukluluk süreleri de son derece vahim noktadadır.’
 
Bunun adı ‘tutuklu öğrenciler sorunudur’
Öğrencilerin hak arama mücadelelerinin terörle mücadele kapsamında değerlendirilmesinin meseleyi düğümlediğine dikkat çekilen raporda, sorunun gelinen aşamada artık ’tutuklu öğrenciler sorunu’ olduğu belirtiliyor. Siyasal iktidarın meseleyi görmezden gelme tavrının kabul edilemez bir tavır olduğu belirtilen raporda:’Özellikle Adalet Bakanlığı konuyu doğrudan gündemine almalı ve en azından kamuoyuna açıklama yapmalıdır. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube olarak bir kez daha tutuklu öğrenciler meselesine dikkatleri çekiyor ve tüm kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz’ denildi.

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam