15/09/2008 | Yazar: Hakan Geçim

Chicago yönetimi, LGBT öğrencilere özel bir lise açılması için hazırlıklara başladı.

Chicago’da LGBT öğrenciler için lise Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Chicago yönetimi, LGBT öğrencilere özel bir lise açılması için hazırlıklara başladı.
Söz konusu karar, inanç özgürlüğünü savunan gruplar tarafından tepki ile karşılandı. Eşcinsel örgütleri de LGBT’ye yönelik bir lise yerine, eyaletteki tüm liselerin eşcinseller için güvenli hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Chicago Tribune gazetesinin haberine göre, Sosyal Adalet Lisesi-Onur Kampusu, (The Social Justice High School-Pride Campus) tüm öğrencilere açık olacak ancak ağırlıklı olarak diğer okullarda şiddet gören cinsel azınlıklara hizmet verecek. Okula kayıt olması beklenen 600 öğrencinin büyük bir kısmını Latinlerin ve siyahların oluşturması bekleniyor.

Bundan beş yıl önce, New York kentinde Harvey Milk Lisesi açılmıştı. Bu lise, 1984 yılında LGBT öğrenciler için açılmış olan iki şubeli okulun genişletilmiş haliydi. Söz konusu lise, New York devlet liselerine bağlı olmasına rağmen, gey hakları örgütü Hetrick- Martin Institute tarafından yönetiliyor.



Hetrick Martin’e göre her yıl LGBT öğrencilerin yüzde 28’i liseyi yarım bırakıyor.
Kendi açtıkları okulda ise mezuniyet oranı yüzde 95’e ulaşmış. Bu oran hem LGBT öğrencilerin mezuniyet oranını geçiyor, hem de New York kentindeki devlet liselerinin mezuniyet oranını katlıyor.

California Devlet Okulları Dairesi’nin genel müdürlerinden Arne Duncan, alınan kararı memnuniyetle karşıladığını belirterek, ‘Ne kadar büyük bir çeşitliliğe sahip olduğumuzu göz önünde bulundurursak eğer, eşcinseller için de bir okul olmalı’ dedi.

Konunun nihai karara bağlanacağı oturum 18 Eylül’de yapılacak. Bunun ardından ise planın uygulamaya konulabilmesi için bir ekip oluşturulacak. Söz konusu lisenin eğitim hayatına 2012 yılında geçmesi bekleniyor.

Gey cemaat içerisinde ise ciddi görüş ayrılıkları var. Kimileri eşcinsel gençlerin gereksiz yere diğer gençlerden ayrıldığını savunuyorlar. Bu çocukların ileride iş başvurusu yaparken, özgeçmişlerine gey lisesi yazdıkları için damgalanabileceklerini, okulun öğrencilerinin ve personelinin sürekli olarak eşcinsel düşmanlığının hedefi haline geleceğini ifade ediyorlar. Diğerleri ise California’da Larry King’in öldürülmesini örnek göstererek, queer öğrencilerin devlet okullarında güvende olmadıklarını savunuyorlar. (15 yaşındaki Larry King okula, topuklu ayakkabı ve makyaj ile gidiyordu. 12 Şubat 2008 tarihinde bilgisayar laboratuarının arkasında, 14 yaşındaki bir başka öğrenci tarafından silahla başından vurularak öldürüldü)



Kamuoyu oluşturma örgütü Equality’den Rick Garcia ise, ‘Eğer okulları ayıracak isek, bu ayrılmış okula eşcinsellerden nefret edenleri koyalım. Kendi eşcinsel çocuklarımızı değil’ dedi.

Ancak LGBT Lisesi açılması ile ilgili programı yürüten örgütün yöneticilerinden Modesto Tico Valle, söz konusu lisenin geleceğin queer liderlerinin yetiştirilmesi için önemli olduğunu savundu. Valle, ‘Kendileri ile gurur duyan ve açık yaşayan bireylerin okuduğu bir kurum, geleceğin queer liderlerini yetiştirecektir’ dedi.

Çeviren: Hakan

[[http://www.gay.com/news/article.html?2008/09/12/2|gay.com]]

Etiketler: insan hakları, eğitim
nefret