07/01/2015 | Yazar: Kaos GL

CHP 2014 İnsan Hakları İhlal Raporu, Erdoğan ve AKP hükümeti yetkililerinin LGBTİ’lere yönelik şiddetle etkin mücadele için herhangi bir mekanizma oluşturmadığının altını çiziyor.

CHP 2014 İnsan Hakları Raporu: LGBTİ’lere yönelik şiddet görmezden geliniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP 2014 İnsan Hakları İhlal Raporunu açıkladı. Rapor, Erdoğan ve AKP hükümeti yetkililerinin LGBTİ’lere yönelik şiddetle etkin mücadele için herhangi bir mekanizma oluşturmadığının altını çiziyor.
 
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun açıkladığı raporda 2014’ün bir “darbe yılı” olduğu ifade ediliyor:
 
“2014 boyunca hakkını arayan gençten, emeğinin karşılığını talep eden işçiden, özgürlüğünü isteyen kadından, LGBTİ bireylerden, masum çocuklardan, adalet talep eden mağdurdan, insani koşul talep eden mahpustan, rüşvet ve yolsuzluğun hesabını soran yargıç ve diğer kamu görevlilerinden, kısacası AKP’li olmayan herkesten intikam alınmıştır.”
 
“AKP, şiddetle mücadele mekanizması oluşturmamakta direniyor”
 
2014 yılının LGBTİ’ler için şiddetle dolu geçtiği belirtilen raporda, LGBTİ’lerin maruz kaldığı nefret eylem ve söylemlerinin görmezden gelindiği vurgulanıyor.
 
“Kadın-erkek eşitliğine inanmadığını her fırsatta ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti yetkilileri, kadınların ve LGBTİ bireylerin uğradığı şiddete karşı herhangi bir etkin mücadele mekanizması oluşturmamakta direnmektedir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, 2014 yılında 294 kadın, erkekler tarafından katledilmiştir. THİV verilerine göre 2014’ün ilk 11 ayında 3 trans birey nefret saldırıları sonucu yaşamını yitirmiş, 5 trans birey de yaralanmıştır.”
 
“Basının kara yılı”
 
Basın özgürlüğünde Türkiye’nin 197 ülke arasından 137. sırada yer alarak “basını özgür olmayan” ülkeler kategorisine düştüğüne yer verilen raporda 2014’te 559 gazetecinin işten çıkarıldığı, 217 gazetecinin ise darp edildiği paylaşılıyor.
 
Kaza değil cinayet!
 
İş güvenliğine özel bir bölüm ayrılan raporda 2014’te 1.886 işçinin “kazalar” sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çekiliyor. “Hükümet işverenleri kollayan ve kendi sorumluluğunu gizleyen bir tutum içinde olmayı sürdürmüştür” denilen raporda Soma’da yaşanan katliamın yanı sıra pek çok iş cinayeti ile birlikte toplu iş cinayetlerinin 2014’te zirve yaptığı belirtiliyor.
 
CHP’nin 2014 İnsan Hakları İhlal Raporu’na bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam