03/10/2012 | Yazar: Kaos GL

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 81 ilde 2011 yılında güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini ve bu kişilere yönelik yapılan adli yada idari işlemleri sordu.

CHP’li Tanrıkulu İnsan Hakları İhlallerini Sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 81 ilde 2011 yılında güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini ve bu kişilere yönelik yapılan adli yada idari işlemleri sordu.
 
Kolluk güçleri için alınan biber gazı, kullanım miktarı, yapılan toplumsal gösteri, bu gösteriler sırasında gözaltına alınan ve haklarında yapılan işlemleri de soran Tanrıkulu, TBMM başkanlığına 81 il için ayrı ayrı soru önergesi gönderdi. 
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a 81 ilde 2011 yılında güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini ve bu kişilere yönelik yapılan adli yada idari işlemleri sordu. Kolluk güçleri için alınan biber gazı, kullanım miktarı, yapılan toplumsal gösteri, bu gösteriler sırasında gözaltına alınan ve haklarında yapılan işlemleri de soran Tanrıkulu, TBMM başkanlığına 81 il için ayrı ayrı soru önergesi gönderdi.
 
TBMM Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan’ın yazılı cevaplaması istemiyle 81 ayrı soru önergesi veren Tanrıkulu, insan hakları örgütlerince "Türkiye’nin insan hakları ihlal sicilinin her geçen gün daha da kabardığına" işaret etti. Bu kapsamda, "Kolluk güçlerine tanınan adeta sınırsız yetki, insan hakları ihlallerinin adeta hükümet nezdinde meşru hale geldiği izlenimi yaratmaktadır" diyen Tanrıkulu şöyle devam etti:
 
"İşkenceye sıfır tolerans söylemiyle insan haklarına duyarlılığını ifade etmeye çalışan hükümet, uygulamalarıyla işkencenin sokağa taşınmasına, hayatın her alanının karakola dönüşmesine sebep olmaktadır. AKP iktidarı, ulusal ve uluslararası insan hakları örgütlerinin tepki ve çağrılarına kulak tıkmakta ve demokratik hak taleplerinin dillendirilmemesi için şiddet politikasında ısrar etmektedir.
 
Toplumsal gösterilere karşı kullanılan biber gazının sağlığa zararlı olmadığını söyleyen hükümet mensupları, kolluk güçlerinin diğer ihlallerinin de görünür olmasından rahatsızlık duymaktadır. Öte yandan insan hakları alanında gerçekleşen ihlallerin sayısına dair verilen muhtelif rakamlar, bu konuda kafa karışıklığına da sebep olmaktadır. İktidarların vazifesi, yaşanan ihlalleri örtbas etmek değil, bunları kamuoyuyla paylaşmak ve giderilmesi için tedbir almaktır. Aksi halde iktidar, yaşanan ihlalleri sahiplendiğini kabullenmiş demektir."
 
"NE KADAR BİBER GAZI KULLANILDI?"-
 
Her ilin güvenlik kuvvetleri için alınan biber gazı miktarını da soran Tanrıkulu, "Bu gazın ne kadarı kullanıldığını" da sordu. Geçtiğimiz yıl toplumsal gösteriler sırasında kaç kişinin gözaltına alındığına ilişkin bilgi isteyen Tanrıkulu, ayrıca şu konularda Başbakan Erdoğan’a sorular yöneltti:
 
"Toplumsal gösteriler sırasında kaç kişi gözaltına alındı, bunların kaçı hakkında dava açıldı? kaçı tutuklandı? Kaç toplumsal gösteri (miting, yürüyüş, oturma eylemi, basın açıklaması, boykot, pankart asma vd) gerçekleşti? Bu gösterilerin kaçına, hangi gerekçelerle müdahale edildi? 
 
Görevini kötüye kullandığı için kaç kolluk mensubu hakkında soruşturma, kovuşturma vb, işlemler gerçekleştirildi? Kaç kolluk mensubu görevinden uzaklaştırıldı veya atıldı? Kaç kolluk mensubu hakkında dava açıldı? Bu davalar hangi sebeplerden ötürü açıldı? Kaçından mahkumiyet veya beraat kararı çıktı? Kolluk güçleri aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne, kaç işkence, yaralama, yaşam hakkı ihlali, ifade özgürlüğünü kısıtlama, toplantı ve gösteri özgürlüğünü kısıtlama, gözaltı veya cezaevinde taciz, tecavüz, işkence dosyası gönderildi? Kolluk güçlerinin müdahalesi sırasında kaç kişi hayatını kaybetti, kaç kişi yaralandı? Bu olaylar neticesinde kaç kolluk mensubu hakkında soruşturma veya kovuşturma yapıldı? Kaç kitap, mevkute, afiş, pankart vd, yasaklandı? Kaç kitap, dergi vb, yayınların cezaevlerine girişi yasaklandı? Kolluk güçleri hakkında kaç şikayet yapıldı? Bu şikayetlerin ne kadarı dikkate alındı ve inceleme yapıldı? Hakkında daha önce soruşturma veya dava açılmış kaç kolluk mensubu terfi ettirilmiştir?"
 
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam