24/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Parlamentosu’nun temel haklar ve LGBTİ’lerin ayrımcılıktan korunmasına ilişkin düzenlediği seminere katılan CHP’li Binnaz Toprak, kaosGL.org’a konuştu.

CHP’li Toprak: Ayrımcılığa maruz kalan herkes için mücadele etmeliyiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Parlamentosu’nun temel haklar ve LGBTİ’lerin ayrımcılıktan korunmasına ilişkin düzenlediği seminere AKP’den Nursuna Memecan ile CHP’den Binnaz Toprak katıldı. kaosGL.org’a konuşan Toprak, LGBTİ haklarına ilişkin şu ifadelerde bulundu:
 
“LGBTİ haklarının en azından gündemde olması önemli”
 
“Bu konferansa geldiğime çok memnunum. Aslında çok genel konuşuldu, genel olarak insan hakları, özelde LGBT hakları üzerine ilkelerden bahsedildi, detaylar çok konuşulamadı maalesef ama gene de önemli buluyorum. Çünkü Türkiye’de LGBTİ hakları o kadar dile getirilmeyen ve özellikle de hükümet tarafından o kadar dışlanan bir mesele ki burada konuşuluyor olması en azından gündemde olması önemli diye düşünüyorum.”
 
“Türkiye’de farklı olan herkese ayrımcılık var”
 
Gerçekten de Türkiye’de farklı olan herkese karşı müthiş bir ayrımcılık var ve bunların en başında da LGBTİ bireyler geliyor. Biliyorsunuz ben Mecliste bir önerge vermiştim meclis komisyonu kurulsun bu konuda diye. AKP’li bir milletvekili kalktı uzman kimliğini kullanarak farklı cinsel kimliği olan insanların hasta olduğundan bahsetti, 1970’lerdeki önyargılara dayanarak, o günden bu güne çok sular aktı. Artık aydın olan hiç kimse bu şekilde düşünmüyor, bu durum tedavi edilecek bir hastalık falan da değil.”
 
“Önyargılar kendiliğinden kaybolmuyor”
 
“Ama şunu söylemek lazım önyargılar kendiliğinden kaybolmuyor. Bunlarla uğraşmak lazım, Türkiye’de mevcut iktidar birçok konuda AB sıkıştırıyor diye mış gibi yaparak sanki bu konularda hassasmış intibası uyandırıyor. Ama mesela devlet dairelerinden atılan çok sayıda insan biliyorum, yani şu veya bu şekilde cinsel kimliği öğrenildiğinden işsiz bırakılan ve hiçbir şey yapamadığı için seks işçiliğine yönelen insanlar var, ciddi bir ayrımcılık var.”
 
“Sözleşmelere imzalar atmış devletin daha hassas olmasını bekliyorum”
 
“Toplumdaki ayrımcılıktan bahsetmiyorum, onunla da mücadele etmek lazım tabi ki, ama en azından insan bekliyor ki uluslararası insan hakları sözleşmelerine imzalar atmış devlet ve hükümet bu konularda daha hassas olur mesela kendi çalıştırdığı devlet memuru kişileri sırf cinsel kimliğinden dolayı kapı dışarı etmez ya da polislerin bu kişilere karşı uyguladığı şiddeti araştırır, soruşturur, bunu yapan polisleri kanun önüne çıkarır. Fakat bunların hiçbiri yok sadece mış gibi yaparak idare etmeye çalışılıyor. Bu konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini düşünüyorum.”
 
“Ayrımcılığa maruz kalan herkes için mücadele etmeliyiz”
 
“Sadece LGBTİ hakları değil farklı kimlilikleri olduğu için ayrımcılık gören herkes Kürt’ünden Roman’ına, Anadolu kentinde renkli t-shirt giyen, küpe takan uzun saçlı genç çocuklardan tutun, birazcık kısa etek giyen, birazcık kısa kollu giyen ayrımcılığa maruz kalan herkes için mücadele etmek kanısındayım. Bunu yapmadığımız sürece bir takım yasalara iş olsun diye imzamızı kayarak bu sorunlarla başa çıkamayız.”     
 
İlgili haberler:
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam