18/07/2014 | Yazar: Kaos GL

CHP’li Nurettin Demir cinsel yönelimi gerekçe gösterilerek görevine son verilen polis memurunu İçişleri Bakanı’na sordu.

CHP’li vekil eşcinsel polisi Bakan’a sordu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP’li Nurettin Demir cinsel yönelimi gerekçe gösterilerek görevine son verilen polis memurunu İçişleri Bakanı’na sordu: “Kişinin özel hayatı yönünde verilen bu karar ayrımcılık değil midir?”
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, İstanbul’da görev yapan bir polis memurunun “cinsel yönelimi”nin gerekçe gösterilerek görevine son verilmesi hakkında İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.
 
Demir, İstanbul’da görev yapan bir polis memurunun cinsel yönelimiyle görevine son verilmesi konusunda Danıştay’ın açıkça “kanunun idare aygıtından bu tür memurların ayıklanmasını öngördüğü” yönünde görüş bildirdiğini belirtti.
 
İçişleri Bakanlığı’nın bu durumları “yüz kızartıcı ve utanç verici fiil olarak” değerlendirdiğini ifade eden Demir Ala’ya “Anayasa’nın 20. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. Maddesi uyarınca “özel hayat” kapsamında bulunan ve disiplin suçu teşkil etmemesi gereken cinsel yöneliminden dolayı bir polis memurunun “görevden men” edilmesi cezası doğru mudur?” sorusunu sordu.
 
Demir’in İçişleri Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesi:
“İstanbul’da görev yapan bir polis memurunun görevine “cinsel yönelimi” gerekçe gösterilerek son verilmiş, bunun üzerine polis memuru mahkemeye başvurmuştur.
 
“Başvurduğu her mahkemeden red kararı alan polis memuru için İçişleri Bakanlığı Bürokratı Danıştay’a sunduğu görüş yazısında “Kamu hizmetinin gerekli saygınlığı yitirmiş memurlar eliyle yürütülmesi bireylerin idareye olan güven duygularının sarsılmasına neden olabileceği kuşkusuzdur. Kanun böylesi bir tehlikenin zuhurunu önlemek için müsebbiplerinin devlet memuriyetinden çıkarılması suretiyle idare aygıtından bu tür memurların ayıklanmasını öngörmüştür.” ifadelerini kullanmıştır.
 
“Ayrıca İçişleri Bakanlığı tarafından verilen karar düzeltme yazısında, polis memurunun eşcinsel olduklarını kabul eden 2 erkekle kimi dönemlerde aynı evde kaldığı ve bir bayanla aynı evde birlikte yaşaması gibi ayrıntılara yer verilmiştir. Bakanlık tarafından Bunlar “yüz kızartıcı ve utanç verici fiil” olarak değerlendirmiştir.
 
“Bu bağlamda;
 
“Anayasa’nın 20. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. Maddesi uyarınca “özel hayat” kapsamında bulunan ve disiplin suçu teşkil etmemesi gereken cinsel yöneliminden dolayı bir polis memuru hakkında “görevden men” cezasını doğru buluyor musunuz?
 
“Devlet memuriyetinde çalışmanın açık ve yazılı olmayan “ahlaki” kuralları mı söz konusudur?
 
“Kişinin özel hayatı yönünde verilen bu karar ayrımcılık değil midir?
 
“Bu gerekçe ile işine son verilmiş kaç devlet memuru vardır?” 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam