19/11/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin tarafından hazırlanan raporda işçi, kadın, çocuk ve LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) haklarının yanı sıra Suriyeli sığınmacıların durumu ile polis ve asker şiddeti ele alınıyor.

CHP’nin ‘Emek ve Şiddet’ Raporunda LGBT’lerin Sorunları da Yer Aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
CHP’nin “Öteki Türkiye: Emek ve Şiddet” raporu Türkiye’de çalışma hayatında yaşanan hak ihlallerini ve kurumsallaşmış şiddeti gözler önüne seriyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin tarafından hazırlanan raporda işçi, kadın, çocuk ve LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) haklarının yanı sıra Suriyeli sığınmacıların durumu ile polis ve asker şiddeti ele alınıyor.
 
“Geride kalan, saklanan, unutulan, görünmeyen…” alt başlığıyla yayınlanan raporun “LGBT Bireyler” bölümünde LGBT’lere yönelik nefret cinayetlerinin altı çiziliyor. Konuya ilişkin AKP hükümetinin herhangi bir adım atmaması eleştirilirken Ceza Yasası’nın ve Kabahatler Kanunu’nun translara karşı keyfî bir şekilde kullanılması vurgulanıyor.
 
Bursa’da 2010 yılında trans kimliği yüzünden öldürülen İrem Okan ve annesi Melek Okan’a atfedilen bölümden öne çıkan diğer satırbaşları şöyle:
 
·         LGBT’lere yönelik işlenmiş suçlarda failler “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimlerinden yararlanmaya devam ediyor.
 
·         Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı işten atılmayla sonuçlanabiliyor.
 
·         Eğitimde yaşanan ayrımcılıklar LGBT’lerin eğitime erişimini engelleyebiliyor.
 
·         Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’nde eşcinsellik ve transeksüellik “hastalık” olarak görülürken Silahlı Kuvvetler Disiplin Yasası’nda eşcinsellik “gayri tabii” olarak tanımlanıyor.
 
·         İnternet Yasası politik ve ahlakî olarak uygun görülmediği gerekçesiyle LGBT içerikli sitelere karşı kullanılıyor.
 
Gürsel Tekin, çocukları LGBT olan ailelerin hikâyelerini anlatan “Benim Çocuğum” belgeselinin Meclis özel gösterimine katılan 6 vekilden biriydi.  

Etiketler: insan hakları
İstihdam