08/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Çinli aktivistler Dünya AIDS gününde Pekin’de, HIV virüsünü kan nakli yolu ile bulaşmasına karşı hükümetin ilgisini ve desteğini almak iç

Çin’de Çarpıcı AIDS Eylemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çinli aktivistler Dünya AIDS gününde Pekin’de, HIV virüsünü kan nakli yolu ile bulaşmasına karşı hükümetin ilgisini ve desteğini almak için bir eylem düzenledi.

Üzerinde “Enfekte Kan Nakli AIDS Yapar” yazılı beyaz maskeler takan eylemciler, Çin Kızılhaç’ı önünde oturma eylemi yaparak, gözyaşları içinde şunları söyledi: “Sekiz yıldır ücretsiz tedavi için verdiğimiz mücadelede ne yazık ki hiçbir ilerleme olmadı.”
 
Çin’de son yıllarda sağlıksız kan ve kan ürünleri ile hastanelerdeki kontrolsüz yöntemlerden dolayı HIV enfeksiyonlarında büyük bir artış görüldü. Çin’de geçen sene AIDS, enfeksiyon hastalıklarından kaynaklı ölümlerde birinci sıraya yükseldi. Çin Sağlık Bakanlığına göre, Ekim ayı sonu itibari ile Çin’de kayıtlı 319,877 vaka bulunmakta. Sağlık Bakanı Chen Zhu gerçek rakamın 740,000 olduğunun tahmin edildiği söyledi.
 
Eylemcilerden Liu Xiurong, oğlunun bir şirketten temin edilen kan ile HIV virüsü kaptığını, şirketin ödediği tazminatın tedavi masraflarını karşılamaktan çok uzak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bugün burada dövülebileceğimizi ya da tutuklanabileceğimizi bilerek mücadele ediyoruz çünkü artık yapabileceğimiz başka bir şey kalmadı.”
 
BM AIDS ile mücadele programı verilerine göre, dünya genelinde 33.4 milyon HIV taşıyıcısının 4.7 milyonluk kesimi Asya-Pasifik bölgesinde bulunmakta ve bu bölgede geçen yıl 350,000 yeni enfeksiyonun olduğu tahmin ediliyor.
 
Dünya AIDS gününde Myammar’da ana muhalefet partisinin genel merkezinde toplanan 120 kişilik bir grup “hastalara destek vermek ve yalnız olmadıklarını göstermek” için bir eylem düzenledi. Resmi verilere göre Myammar’da 240,000 HIV/AIDS vakası bulunmakta, ancak ülkenin sahip olduğu yetersiz sağlık sistemi nedeniyle gerçek rakamın bunun çük üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Her yıl ortalama 25,000 kişi AIDS nedeni ile hayatını kaybediyor.
 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam