19/03/2007 | Yazar: Kaos GL

TAB Vakfı'nın okullarda verdiği cinsel eğitim dersine velilerin tepkili olduğu haberleri çıktı. Prof. Dr.

TAB Vakfı'nın okullarda verdiği cinsel eğitim dersine velilerin tepkili olduğu haberleri çıktı. Prof. Dr. Tüzün: "Gençlerin doğru bilgilenmesi önemli." Müftüoğlu: "Aileler, sosyal düzeyi ne olursa olsun bu eğitimin gereğinin bilincinde."

Nilüfer Zengin

Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümran Tüzün, cinsel eğitim ve aile sağlığı derslerinin erken sınıflarda başlaması gerektiğini belirtti ve "çocuklar ergenlikten sonra cinsel dürtüleri nedeniyle bu konuyu merak ederler, sağdan soldan bilgi edinmeleri yerine, bilinçli bir eğitim almaları doğrudur" dedi.

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAV Vakfı) özel okullarda ve bu yıldan itibaren Milli Eğitim Müdürlüğü okullarında cinsel eğitim seminerleri veriyor.

Seminerde lise 1'ler için "bedeni tanımak ve gençlikte özbakım" başlığında kadın-erkek üreme sistemleri, üreme sistemlerinin çalışması ve adet dönemi gibi konular var.

Lise 2'ler için "cinselliğin toplumsal boyutu" dersinde cinsel yönelimler, cinsel sınırlar, cinsel sorumluluk anlatılıyor.

Lise 3'lereyse "cinsel güvenlik" dersi veriliyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, (TAB Vakfı) İstanbul'un Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa semtlerindeki okullarda Lise 1, Lise2 ve Lise 3. sınıflara verdiği seminerlere öğretmenler ve velilerin tepki gösterdi.

Haberde velilerin ve rehber öğretmenlerin, öğrencilere "aile sağlığı adı altında eşcinsellik gibi konuların anlatılmasına, 'sapık eğilimlerin' normalmiş gibi sunulmasına tepki verdiği" belirtiliyor.

Habere göre, veliler, cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve korunma yollarını anlatan dersin öğrencileri evlilik dışı cinsel ilişkiye özendirmesine tepki gösteriyor.

Tüzün: Aileler bu eğitimi veremiyor, okullarda olması şart

Türkiye toplumunda ailelerin çocuklarına cinsel konularda bilgi veremediklerini belirten Tüzün, "gençlerin doğru bilgiyi danışabilecekleri bir kişinin olması, cinsel sağlık açısından çok önemli" dedi.

Cinsellik konusunda bilgi vermemenin çocuğu kurtarmak olmadığını söyleyen Tüzün, soru sorabileceği bu konuda bilgili bir uzman olması gerekir" dedi.

Tüzün, "cinsel gelişim, fiziksel gelişim, bilinçsel gelişim insanın doğasında vardır" dedi.

Müftüoğlu: Velilerden olumlu tepkiler alıyoruz

TAP Vakfı Genel Koordinatör Yardımcısı Nurcan Müftüoğlu,"bu çalışmayı ağırlıklı olarak kendileri talep eden özel okullar ve üniversitelerde yaptıklarını" söyledi.

Müftüoğlu, "Milli Eğitim Müdürlüğü okullarında bu yıl çalışmaya başladıklarını ve çalıştıkları birimlerden olumlu geri bildirimler aldıklarını" belirtti.

Müftüoğlu, "velilere ilişkin tepkiyi önemsediklerini ve okullara velilerin ne düşündüklerini sorduklarını" belirtti ve "nedense bu kez böyle bir şey oldu" dedi.

Ailelerin bu anlamda olumsuz bir tepki gösterdiğini düşünmediğini söyleyen Müftüoğlu, "genelde ebeveynlerle yaptığımız çalışmalarda olumlu tepkiler alıyoruz. Ailelerin sosyal düzeyi ne olursa olsun böyle bir eğitim ihtiyacının farkındalar" diye konuştu.

Müftüoğlu, ergenler için bu kadar karmaşık mesajların olduğu bir dönemde böyle bir bilgilendirme sürecinin yararlı olduğunu düşündüklerini kaydetti.






Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam