17/04/2018 | Yazar: Kaos GL

163 kadın ve LGBTİ+ kurumundan ortak açıklama.

“Cinsel istismarla mücadele çocuğu merkeze almakla olur” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

163 kadın ve LGBTİ+ kurumundan ortak açıklama: Cinsel istismar ile mücadele ancak çocuğu merkeze alan politikaların yasalarla desteklenmesiyle mümkündür.

Hükümetin 9 Nisan’da Meclis’e sunduğu “çocukların cinsel istismarı suçuna ilişkin” değişiklikler öngören tasarıya 163 kadın ve LGBTİ+ kurumu tepki gösterdi. Ortak açıklamada kurumlar, “Bu tasarı ivedilikle geri çekilmelidir” dedi.

“Çocuğu merkeze alan politikalar olmalı”

Açıklamada, “Cinsel istismar ile mücadele ancak çocuğu merkeze alan politikaların yasalarla desteklenmesiyle mümkündür” denilerek, tasarıda çocukların haklarını merkeze koymak yerine çocuk istismarı vakalarının artması ve görünürlük kazanmasıyla ortaya çıkan tepkileri bastırmak için ilgili tarafların görüşü alınmadığı vurgulandı.

Cinsel istismarın hastalık olmadığı, bir şiddet türü ve suç olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Kişinin onayı olmaksızın cinsel isteğin ilaçla baskılanması gibi tıbbi uygulamalarla suçu cezalandırmaya çalışmak insan haklarına aykırıdır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmeler hatırlatıldı. “Cinsel istismar suçuna maruz bırakılan çocukları korumak için içinde bulundukları duruma uygun sosyo-psikolojik yardım ve destek mekanizmaları oluşturulmalıdır” denildi.

“Çocuk yaşta zorla evlendirmeler önlenmeli”

Cinsel dokunulmazlığa karşı suçların toplumsal ve hukuki meşruiyet zeminini oluşturan çocuk yaşta ve zorla evlendirmeleri önleyecek ve tüm sorumlular hakkında caydırıcı cezalar getirecek yasal düzenlemeler talep eden kurumlar, “Akran cinselliği suçtan ayırt edilerek tanınmalıdır. Örneğin 15 yaşında bir çocuk 14 yaşında bir çocukla zorlama olmadan öpüştüğünde ve bu eylem istismar olarak tanımlandığında 8 ila 10 yıl hapis cezası öngörülmektedir. Mevcut yasadaki bu eksiklik giderilmelidir” diye belirtti.


Etiketler: insan hakları
İstihdam