04/04/2024 | Yazar: Umut Güven

Pembe Yakalılar tarafından düzenlenen “Cinsel Özgürlük ve Adaletin İnşası” etkinliği 2 Nisan Salı saat 19.30’da İstanbul’da gerçekleşti. Paul Reynods’un konuşmacı olduğu etkinlikte, LGBTİ+’ların çalışma yaşamındaki sorunları ve sendikal hareket konuşuldu.

“Cinsel özgürlük cambaz ipi gibidir, dikkatli müzakere gerektirir.” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Etkinlik Aylime Aslı Demir’in açılış konuşmasıyla başladı. Kaos GL’nin çalışma hayatında LGBTİ+’ların durumu raporlarına değinen Demir, sendikal mücadelenin öneminden bahsetti:

“Bizim en fazla sessizliğe gömüldüğümüz ve görünmezliğe maruz kaldığımız alanlardan biri çalışma hayatı ve Kaos GL olarak hem özel sektörde hem kamuda LGBTİ+’ların yaşadığı ayrımcılığı raporlamaya çalışıyoruz.  İş yerlerini dönüştürmek için atölyeler düzenlemeye, farkındalığı artırmaya çalışsak da imkanlarımız kısıtlı. Bir diğer zorlu alan ise sendikalarla olan yoldaşlığımız. Sendikalar cinsel özgürlüğün ve mücadelenin sadece sivil toplum örgütlerinin değil hepimizin meselesi olduğunu fark etmeli. Tam da bu düşünce biçimini dönüştürmemiz gerekiyor.”

“Değişim tek yönlü değildir; özgürlük için kararlı olanlar daima eleştirilir”

Etkinlik, Paul Reynods’un konuşmasıyla devam etti. Reynods konuşmasında, cinsel özgürlük ve adalet siyasetinin düşman veya ilgisiz çevrelerde nasıl inşa edilebileceği üzerine yoğunlaştı. Cinsel tanınırlığın batı demokrasilerinde nasıl geliştiğinin altını çizen Reynods, günümüzde cinsellik etrafındaki mücadelelerin karşılaştığı zorlukları ele alarak, cinsel olarak etik ve açık bir topluma doğru devamlı değişimin olasılığını değerlendirdi:

“Değişim tek yönlü değildir ve özgürlük için kararlı olanlar daima eleştirilir. Bu eleştirilere dair müzakere ederken çok dikkatli olmamız gerekir, cinsel özgürlük cambaz ipi gibidir. Tüm bunlara rağmen yeni alanlar açmanın önemi vurgulamalıyız ve bu konudaki çalışmalarımızı sağlamlaştırmalıyız.  Bu noktada sendikaların da önemli olduğunu unutmamalıyız. Söz konusu kaynaklar oluşturma ve tanınma, güvenli ve politik alanlar yaratma, kampanyalar düzenleme ve sektörde eşitliği sağlama olduğunda sendikal çalışmaların önemi büyüktür.”

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam