25/01/2008 | Yazar: Kaos GL
Avukat Oya Aydın’ın, Kaos GL’nin internet üzerinden ve yüz yüze görüşmelerle düzenlediği ‘Haklarımız’ anketinin sonuçlarını değerlendirdiği ‘Cinsel Yönelim Ayrımcılığı ve Hukuk Raporu’ yayımlandı. Raporda, Türkiyeli eşcinsellerin yönelimleri yüzünden ayrımcılığa uğradıkları ama ceza, haksızlığa uğrama gibi korkular yüzünden haklarını arayamadıkları belirtildi.
Avukat Oya Aydın’ın, Kaos GL’nin internet üzerinden ve yüz yüze görüşmelerle düzenlediği ‘Haklarımız’ anketinin sonuçlarını değerlendirdiği ‘Cinsel Yönelim Ayrımcılığı ve Hukuk Raporu’ yayımlandı. Raporda, Türkiyeli eşcinsellerin yönelimleri yüzünden ayrımcılığa uğradıkları ama ceza, haksızlığa uğrama gibi korkular yüzünden haklarını arayamadıkları belirtildi.KAOS GL - 25/01/2008
RAPORU OKUMAK İÇİN link’E TIKLAYINIZ.
Kaos GL Derneği’nin ‘Avrupa Birliği İnsan Hakları ve Demokrasi Programı Kampanya 2’ kapsamında yürüttüğü Hayatın Renkleri’ adlı projenin ‘Cinsel Yönelim Ayrımcılığı ve Hukuk Raporu’ Avukat Oya Aydın tarafından hazırlandı.
Proje kapsamında Kaos GL’nin internet üzerinden ve yüz yüze görüşmelerle yürüttüğü anketin sonuçlarını değerlendiren raporda, Türkiyeli eşcinsellerin yönelimleri yüzünden ayrımcılığa uğradıkları ama ceza, haksızlığa uğrama gibi korkular yüzünden haklarını arayamadıkları belirtildi.
‘En çok sosyal yaşamda şiddete uğruyoruz’
Rapor, Kaos GL’nin internet üzerinden ve yüz yüze görüşmelerle yürüttüğü Haklarımız’ başlıklı anketin sonuçlarına göre hazırlandı.
Haklarımız’ anketinde yer alan ‘Eşcinsel kimliğiniz nedeniyle hiç fiziksel şiddete maruz kaldınız mı?’ sorusuna 1000 katılımcıdan 554’i ‘Evet’ yanıtını verdi. Bu kişilerin 50’si ailesinde, 12’si çalışma hayatında, 200’ü sosyal yaşamında, 10’u askerlik sürecinde, 24’ü de okul sürecinde şiddete uğradıklarını söyledi. Ancak katılımcıların çoğu; açık eşcinsel olmadıkları gerekçesiyle şiddete uğramadıklarını, eğer açık olsalardı daha fazla şiddete uğrayacaklarını da belirtti.
‘Cezalandırılmaktan korkuyoruz’
Anketin bir diğer sorusu olan ‘Eşcinsel kimliğiniz nedeniyle fiziksel şiddet içermeyen ayrımcılığa uğradınız mı’ sorusuna ise katılımcılar sosyal yaşam, aile, çalışma hayatı, okul ve askerlik sürecinde ayrımcılığa uğradıklarını söylediler.
Yasal bir güvence olmadığı için haklarını arayamadıklarını ifade eden katılımcılar eşcinsellikleri nedeniyle cezalandırılacaklarını, haksızlığa uğrayacaklarını düşündükleri için hak arama yollarını kullanmadıklarını da belirttiler.
Ankette ayrıca, haklarını aramak için kolluk kuvvetlerine ve yargıya başvuran kişilerin genellikle aleyhine kararlar alındığı ya da birçok ayrımcılığa ve şiddete maruz kaldıkları inancının yaygın olduğu da gözlendi.
Haklarımız anketiyle birlikte ‘Türk Hukukunda Cinsel Yönelim Ayrımcılığı’ taraması da yapıldı.
Etiketler: insan hakları