02/03/2011 | Yazar: KAOS GL

Eski futbol hakemlerinden Halil İbrahim Dinçdağ, eşcinsel olm

Cinsel Yönelim Ayrımcılığına Karşı Adalet Arıyor  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Eski futbol hakemlerinden Halil İbrahim Dinçdağ, eşcinsel olmasından dolayı her anlamda büyük zorluklar yaşadığını belirtti.

Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) açtığı 110 bin TL'lik tazminat davasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Dinçdağ, basında cinsel yöneliminin sıkça yer almasından dolayı insanların kendisine özellikle iş bulma konusunda ön yargıyla yaklaştığını söyledi.
Söz konusu durumun sorumlusunun tamamen Türkiye Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu (MHK) olduğunu kaydeden Dinçdağ, ''Özellikle TFF'nin bu durumu basına sızdırmasından sonra en sevdiğim meslek olan hakemlikten ayrılmak zorunda bırakıldım. Bu olaydan sonra hayatımda her şey büyük bir hızla değişmeye başladı. Yaklaşık 16 yıldır yaptığım radyo sunuculuğundan da ayrılmak zorunda kaldım. Bu durum yüzünden ruhsal anlamda büyük bir çöküntüye uğradım. Uzun zamandır işsizim. Artık her insan gibi ekmek paramı kazanmak istiyorum'' diye konuştu.       
 
TFF'nin yaşanan olaylardan sonra 'suskun kalmasının' kendisini çok üzdüğünü ifade eden Dinçdağ, şunları söyledi:        
''TFF'ye dava açmak istemezdim ama beni buna mecbur bıraktılar. Ben bu kurum için yaklaşık 14 yıl ter döktüm. Dava açmadan önce avukatımla birlikte federasyon yetkilileriyle iletişime geçmeye çalıştık, ancak bizleri muhatap bile almadılar. Keşke bu konu, böyle bir noktaya gelmeseydi. Karşılıklı oturup konuşarak, bir çözüme kavuşturabilseydik. Hakem haklarımı geri almak adına elimden gelen bütün mücadeleyi vermekten vazgeçmeyeceğim. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak mesleğime geri dönme konusunda haklı olduğuma inanıyorum.
      
''ARTIK İŞSİZ KALMAK İSTEMİYORUM''
Cinselyönelimim nedeniyle artık işsiz kalmak istemiyorum. Avrupa futbolunda birçok eşcinsel hakem olduğunu herkes biliyor. Dünyada normal kabul edilen bu durumun, Türkiye'de çok kötü bir durummuş gibi gösterilmesi beni çok üzüyor. Federasyona açtığım davanın ilk duruşması ertelendi. Aleyhime bir karar çıkması durumunda AİHM'ye başvuracağım."
        
TFFHGD BAŞKANI SUCU: "ARKASINDAYIZ"
Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı (TFFHGD) Dursun Cumali Sucu ise dernek olarak Halil İbrahim Dinçdağ'ın arkasında olduklarını belirtti ve ''Davasında tamamen haklıdır. Dernek olarak bu konu için kendisine desteğimiz tam. Bu konu 2 yıl önce gündeme geldiği zaman hepimiz Halil'in maruz kaldığı durumdan dolayı çok üzülmüştük'' dedi.
 
MHK'nin böyle bir karar almasının tamamen yanlış olduğunu savunan Sucu, şöyle konuştu:
''Söz konusu karar yüzünden Halil başarılı bir şekilde icra ettiği hakemlik mesleğinden ayrılmak zorunda bırakıldı. Biz bu konunun yanlış olduğunu başından beri dile getirdik. TFF'nin en yakın zamanda doğru karar vereceğine ve Halil'in mesleğine geri döneceğine inanıyorum. Türk hakemliği bu olaydan dolayı kara bir leke almıştır. Bu lekenin temizlenmesi adına da TFF'nin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi en doğrusu olacaktır.''
 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret